Úterý, 23. dubna 2024

Čtyři plzeňské firmy a radnice iniciovaly projekt Zelené město

Čtyři plzeňské firmy a radnice iniciovaly projekt Zelené město

Vytvoření zdravějšího a kulturnějšího prostředí pro život v Plzni je hlavním cílem projektu Zelené město, za nímž stojí kromě radnice Škoda Transportation, Plzeňská teplárenská, Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) a Vodárna Plzeň. Založily neformální a nepolitické sdružení, otevřené subjektům s podobnými cíli. Po podpisu memoranda to ČTK řekl šéf PMDP Michal Kraus.

"Zatím jsme formulovali pouze obecné cíle, konkrétně budou rozpracované na podzim. S návrhy v jednotlivých oblastech předstoupíme před veřejnost na přelomu roku 2012 a 2013," uvedl. Návrhny by se měly stát součástí strategických materiálů města a dokumentů, jako je Plzeň-univerzitní město 2015. Sdružení jim chce dát konkrétní náplň. "Existuje spousta strategických záměrů, ale nejsou rozpracované do detailů a do úkolů s nějakou odpovědností a neumocňují synergické efekty," dodal.

PMDP s teplárnou a Škodovkou už usilují o konkrétní projekt - získání dotací na testy elektrobusů v MHD. Škodovka se zavazuje je vyrobit, dopravní podnik provozovat a teplárna nabízí infrastrukturu. Mezinárodní svaz veřejných dopravců (UITP) nyní usiluje o vytvoření dotačních titulů pro elektromobilitu a plzeňská dohoda jeho snahu podporuje. Nyní ale sdružení neusiluje o žádnou finanční podporu ze strany města nebo státu. Jde mu o správné nastavení pravidel a mantinelů.

"Chceme Plzeň (z)dravou, čistou, přátelskou a příjemnou pro život," řekl Kraus. Podle něj jde o projekt dlouhodobý, ale v krátkém horizontu by měl přispět k podpoře evropského hlavního města kultury, jímž se Plzeň stane v roce 2015. Dílčími cíli jsou čisté ovzduší, tedy centrum bez spalovacích motorů, podpora trolejbusů a tramvají, spalovna komunálních odpadů a centrální zásobování teplem z městské teplárny.

Dalšími cíli jsou čistá voda, tedy stanovení pravidel pro ekologické hospodaření v okolí vodních toků, ekologická doprava - hlavně podpora elektromobility, nastavení emisních limitů a omezení negativních vlivů individuální automobilové dopravy. Prosazuje také vyhlášku o nakládání s odpady a řešení tříděného odpadu.
Ambicí sdružení je otevřít diskusi nad uvedenými tématy a nalezení vhodných řešení s odborníky. Především ale rozšíření sdružení o další subjekty, které se připojí k cílům Zeleného města.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů