Čtvrtek, 28. března 2024

Veřejné parky zažívají v mnoha obcích a městech renesanci

Veřejné parky zažívají v mnoha obcích a městech renesanci

Do obnovy veřejných prostranství míří v posledních letech nemalé částky z rozpočtů municipalit, z evropských fondů, z nadací případně neziskových organizací. Využívány jsou často k revitalizaci parků coby oddechových zón.

K nedávno dokončeným projektům revitalizace veřejných parků např. patří, přes dodatečné práce či částečné reklamace díla, městský park v Českém Krumlově a Čechovy sady v Olomouci. Zda tyto parky poskytnou obyvatelům a návštěvníkům měst žádoucí prostor pro celoroční krátkodobou rekreaci a stanou se součástí kulturního života měst, ukáže čas. Co všechno obnášela jejich revitalizace?

OBNOVENÝ PARK V ČESKÉM KRUMLOVĚ MÁ PŘÍZNIVCE I KRITIKY

Městský park v Českém Krumlově se nachází v blízkosti historického jádra Městské památkové rezervace Český Krumlov na území tzv. 3. meandru řeky Vltavy. Koncem minulého roku i přes mnohé komplikace oficiálně skončila 1. etapa jeho revitalizace v rámci projektu Stavební úpravy městského parku a jižních teras. Park (s výjimkou hřiště pro míčové hry) byl zpřístupněn už začátkem září 2011. Akce si dosud vyžádala asi 11,5 mil. Kč s dotací z ROP Jihozápad.

Podle Štěpánky Kučerové z oddělení strategického rozvoje MěÚ doznalo území parku rozsáhlých změn. >>Systém cest a pěšin byl upraven, doplněn a obnoven podle dochovaných historických pramenů s tím, že v části cest byl původní povrch nahrazen povrchem vhodným pro volnočasové aktivity (např. in-line bruslení). V parku přibyl nový mobiliář, vzniklo dětské hřiště s moderními herními prvky, bylo opraveno a doplněno oplocení, instalováno nové veřejné osvětlení a dohlížecí kamerový systém.

Názory občanů jsme znali z tiskovin a různých fór,>Při přípravě projektu se přihlíželo i k původnímu vzhledu parku na základě starých mapových podkladů a dochovaných archivních materiálů. Vlastní přípravy se účastnil partner projektu Základní škola Linecká. Ohlasy obyvatel na výsledek jsou pozitivní i negativní, stejně jako je rozporuplně přijímána nová podoba parku.

Projekt zahrnuje celkovou revitalizaci strategicky důležité městské oblasti - vnitřní strany třetího meandru Vltavy,>Kromě parku sem patří též přilehlá plocha parkoviště a čtyři rozlehlé terasy navazující z obou stran na zahradní domek, v němž svého času pobýval malíř Egon Schiele. Terasy se obnovují postupně se záměrem zrekonstruovat původní opěrné zdi. Nově se uvažuje o zřízení několikaramenného schodiště tak, aby se propojily jednotlivé terasy, čímž by došlo k propojení nábřežní části s městskou památkovou zónou Plešivec,>I v Čechových sadech jsme kompletně zrekonstruovali cestní síť včetně cyklostezek, osadili nové lavičky, odpadkové koše i veřejné osvětlení,
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů