Pátek, 19. dubna 2024

Jihokorejci staví město jako z Orwella

Jihokorejci věří, že supermoderní město přiláká velké investice. Náklady na výstavbu města přesáhnou 40 miliard dolarů.

Jihokorejci staví město jako z Orwella

Je to experiment, který ve světě nemá obdoby. Jihokorejské město New Songdo, 40 kilometrů od metropole Soulu, nabízí představu, jak by mohly vypadat metropole budoucnosti.

Jeho životem se budou prolínat moderní technologie jako v dosud žádném městě na světě. Od základů promění život lidí, kteří v něm budou žít.

Proto jeho autoři operují s pojmem Ubiquitous City (všudypřítomné město), případně se zkratkou U-City. Pětašedesátitisícové město bude součástí velké ekonomické metropole Inčchon, se zónou volného obchodu. Dokončeno má být už za rok.

Nový životní styl

Autoři projektu, který vznikl na nevyužívané meliorované půdě, současně hovoří o zcela novém životním stylu, který nové město přinese.

"Začíná to digitálním klíčem pro obyvatele každé domácnosti, kterým budou platit v hromadné dopravě, parkování při návštěvě kina či půjčovnu kol," vysvětlil novinářům John Kim, bývalý šéf designu ve společnosti Yahoo, který má nyní na starosti rozvojové plány nového města.

Megaprojekt Songdo stojí Korejce 40 miliard dolarů. Světová ekonomická krize jako by se jej netýkala. Pro Jihokorejce představuje vizitku vlastních schopností.

Životem města se bude prolínat technika na každém kroku. Samozřejmostí mají být videokonference se sousedy, televizní stanice ušité na míru uživatelům či Wi-Fi zóny na všech důležitých místech.

Na právě probíhající konferenci o městském plánování v tureckém Istanbulu přitahuje zájem. Mluví se o nejambicióznějším urbanistickém projektu současnosti.

Zóna volného obchodu by měla přilákat velké nadnárodní podniky. Ocení přístav, který se právě buduje, i blízkost čínských hranic. Korejští politici čekají, že firmy obchodující s Čínou tu vytvoří základny pro výzkum a vývoj, na čínské straně mohou být výrobní linky. Peking je vzdálen jen dvě hodiny cesty letadlem.

Některé zahraniční firmy se zapojily do stavby města. Třeba americká Gale International vytvořila společný podnik s korejskou ocelárnou Posco.

Komunikaci v zóně volného obchodu neomezí ani jazykové bariéry, úředním jazykem je angličtina.

Příklad ostatním

Už před dvěma roky byl v rámci projektu otevřen nový visutý most, který je s 12,34 kilometru největší v Jižní Koreji a pátý nejdelší svého druhu na světě. Celá konstrukce v hodnotě 1,4 miliardy dolarů měří 21 kilometrů. Klene se od New Songdo směrem k mezinárodnímu letišti Inčchon. Rychle vyrostly betonové bloky nových domů. Projekt získává konkrétní obrysy.

Na dokončení ještě čeká obří akvárium, golfové hřiště, finišují úpravy centrálního parku inspirovaného New Yorkem. Důmyslná síť kanálů zase připomíná Benátky.

"Zájem o byty je značný, především mezi lidmi z nedalekého přelidněného Soulu," pochvaluje si realitní manažer Ro Čong.

Objevují se ale i názory, že dokonalé prostoupení života technikou připomíná temné orwelovské vize. To tvůrci odmítají. "Digitální klíč bude naprosto anonymní, nebude nijak spojen s identitou svého vlastníka," uklidňuje John Kim.

Další výhrady připomínají jiné učebnicové město, jihoamerickou Brasílii, kde se záměr příliš nezdařil. Hodně se mluví i o velikášských nápadech, jako je třeba největší krytá sjezdovka na světě ve Švédsku.

Jihokorejští urbanisté přesto věří, že Songdo osud Brasílie nečeká. Songdo podle nich ukáže cestu, kterou by se mohly ubírat některé přelidněné asijské megapole, jako jsou Bombaj, Dháka či Jakarta.

"Mělo by nabídnout nové vize urbanistického plánování namísto překotného živelného růstu, který dnes asijská města charakterizuje," říká italský urbanista Carlo Ratti.

Superměsto

Vládnou počítače
Na ploše 1500 akrů se rodí jihokorejské futuristické město, kde veškerý život optimalizují počítačové programy. Řídí provoz nemocnic i obytných domů, od vytápění až po takové detaily jako senzory, které volají pomoc nemocným seniorům.

Nalákat investice
Jihokorejci vnímají New Songdo jako příležitost, jak předvést své vyspělé technologie. Věří, že supermoderní město, o kterém se hodně mluví, dokáže přitáhnout masivní investice. V metropoli má žít na 65 tisíc obyvatel, dalších 300 tisíc tam má dojíždět za prací. Termín dokončení? Rok 2014.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů