Pátek, 19. dubna 2024

Sedm nejlepších se představilo v Kaiserštejnském paláci

Sedm nejlepších se představilo v Kaiserštejnském paláci

V Kaiserštejnském paláci v Praze se uskutečnila "Přehlídka nejlepších místních Agend 21", tedy přehlídka samospráv, které jsou úspěšné v tomto osvědčeném mezinárodním programu. Byly oceněny obce a regiony, které prokázaly svůj postup k udržitelnému rozvoji a zapojování veřejnosti. Přehlídka byla součástí Konference Národní sítě Zdravých měst ČR, organizované ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem pro místní rozvoj. Samotné přehlídce předcházely "kontroly na místě" ve všech pěti městech, jedné obci a jednom mikroregionu.

Konferenci Národní sítě Zdravých měst ČR spojenou s přehlídkou nejlepších místních Agend 21 (MA21) zahájili náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich a ředitel odboru analýzy a strategie Ministerstva pro místní rozvoj Igor Hartmann. Zástupci měst Chrudimi, Kopřivnice, Litoměřic, Prostějova, Vsetína, obce Křižánky a mikroregionu Drahanská vrchovina během akce prezentovali své osvědčené postupy a zkušenosti z oblasti zapojování veřejnosti, strategického řízení úřadu i obce, ze zajímavých projektů a aktivit k udržitelnému rozvoji. Všichni uvedení přesvědčili expertní hodnotitele i další účastníky, kterých na akci bylo více než 160, a obhájili titul nejpokročilejších místních Agend 21 v celé České republice.

Tato přehlídka v Kaiserštejnském paláci v Praze završila celoroční aktivity přímo v místech. V říjnu a listopadu letošního roku se uskutečnily tzv. kontroly "na místě". V Chrudimi, Křižánkách, Kopřivnici, Litoměřicích, mikroregionu Drahanská vrchovina, na Vsetíně a v Prostějově přizvali zástupci města, obce či mikroregionu "kontrolory" z Pracovní skupiny MA21 a všechny další zájemce, kteří chtěli ověřit, jak tito nejpokročilejší postupují v praxi. Zhruba dvou a půlhodinové otevřené akce nabídly inspiraci všem, kteří se již obdobným aktivitám věnují nebo chtějí začít. Politici či úředníci z obcí a regionů, ale i zástupci spolupracujících škol, neziskových organizací a dalších partnerů představili své postupy v různých oblastech rozvoje - od dopravy, přes životní prostředí, místní ekonomiku, sociální tématiku či podporu zdraví. Upozornili na to, co se jim daří, a kde je doposud prostor ke zlepšení. Představili a okomentovali proběhlé akce - osvětové kampaně, konkrétní plánovací akce s veřejností, kulaté stoly. Speciálně se zaměřili na práci se strategickým plánem města/obce/regionu či dalšími tematickými rozvojovými koncepcemi a jejich vazbou na schválený rozpočet.

Novinkou byla kontrola v tak malé obci, jakou jsou Křižánky na Vysočině. Křižánečtí překvapili svým strategickým přístupem k rozvoji obce a dlouhou řadou plánovacích a komunitních akcí pro veřejnost. V Litoměřicích byla jako v minulých letech silná účast, město návštěvníky zaujalo nejen již tradičním zaměřením na udržitelnou energetiku, ale i aktivitami, které podporují spravedlivý obchod - FairTrade. Prostějov se do této pokročilé kategorie MA21 po čase vrací a jako dobrou praxi nabízí provázání metod kvality úřadu, ale také například unikátní systém veřejné dopravy plně vybavený ekologickým pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Zástupci Vsetína mj. prezentovali úspěšné zapojení místních podnikatelů a jejich podporu neziskovým organizacím na území města či téma manažerského rozpočtování. Město Chrudim se může pochlubit výsledky certifikace EMAS či řadou akcí a veřejných projednávání investičních záměrů města. Mikroregion Drahanská vrchovina se prezentoval zajímavým projektem kompostárny se společným svozem bio-odpadu pro celý mikroregion. Kopřivnice ukázala např. možnosti energetických úspor metodou EPC, která spočívá v tom, že do budovy ve vlastnictví města investuje soukromá firma, které se pak její investice včetně předem dohodnuté odměny splácí z úspor nákladů na vynaložené energie.

Všichni výše uvedení - Zdravá města Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Vsetín, Prostějov, Zdravá obec Křižánky a Zdravý mikroregion Drahanská vrchovina - převzali za dosaženou kategorii mezinárodního programu místní Agenda 21 diplomy a věcné ceny z rukou senátorky Boženy Sekaninové, Marie Petrové, zástupkyně Ministerstva životního prostředí a tajemnice Pracovní skupiny MA21 a Petra Švece, ředitele Národní sítě Zdravých měst ČR.

Marie Petrová jako předsedající odborné části konference k prezentacím dodává: "Jsou vidět výrazné pokroky, jak v obsahu prezentací, tak i v jejich formě. Všem úspěšným obhájcům této nejvyšší kategorie místní Agendy 21 můžeme jen pogratulovat a poděkovat, že ostatním ukazují cesty, osvědčené postupy a nalézají různé inspirace. Věřím, že toto ocenění jim bude alespoň malou odměnou za jejich dlouholetou práci s občany i svými úřady".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů