Pátek, 29. března 2024

Stonařovský větrný park prostuduje EIA

Stonařovský větrný park prostuduje EIA
STONAŘOV (kra) - Výstavba větrného parku ve Stonařově, který chce v městysi realizovat brněnská firma e3 větrná energie, se začíná komplikovat.

Projekt, který počítá s předpokládanou výstavbou osmi větrných elektráren už ve druhé polovině příštího roku, byl totiž zařazen krajským úřadem k posouzení do velké EIA (studie zabývající se vlivem na životní prostředí - pozn. aut.).

Vyplývá to alespoň ze závěru zjišťovacího řízení, které kraj vyvěsil na svých internetových stránkách. "Objevila se řada připomínek, a to především ze strany veřejnosti, obcí, ale i správních úřadů," vysvětluje postup mluvčí kraje Jitka Svatošová a dodala, že nyní by měl oznamovatel řešit všechny připomínky v rámci dokumentace, po které bude následovat další fáze - oponentní posudky.

Jednatel společnosti e3 větrná energie Jiří Matějka si uvědomuje, že v rámci kraje se jedná o relativně velký projekt, který si vyžaduje důkladné posouzení. "Současná atmosféra a hysterie kolem potenciální výstavby elektráren v tomto kraji takovým projektům nepřeje, což se do mnohých stanovisek a požadavků určitým způsobem promítlo," myslí si.

Starosta Stonařova František Plavec se domnívá, že postup krajských úředníků je u této problematiky běžný. "Asi je to tak i v pořádku. Kdyby ale proběhlo pouze zkrácené řízení, bylo by to rychlejší," domnívá se.

Podle něj se zařazením projektu do velké EIA zvýší investorovi finanční náklady. Časový harmonogram výstavby osmi 150metrových bílých stožárů by být ohrožen ale neměl. "EIA bude zároveň probíhat s měřením síly větru, které bude firma provádět rok," říká závěrem starosta městyse.

http://www.jihlavske-listy.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů