Středa, 24. dubna 2024

ČEZ získal výrobní licenci na větrný park v Rumunsku

ČEZ získal výrobní licenci na větrný park v Rumunsku

Energetická společnost ČEZ obdržela od rumunského regulátora licenci na výrobu elektřiny ve větrném parku Fantanele na jihovýchodě Rumunska. Zároveň získala pro vyrobenou energii takzvané zelené certifikáty, které každý dodavatel elektřiny v Rumunsku odkupuje pro svůj objem prodané elektřiny. Informovala o tom dnes mluvčí společnosti Eva Nováková.

"Výstavba první fáze parku, Fantanele, je téměř dokončena, každý den jsou do sítě připojovány další turbíny. Větrný park již v současnosti vyrábí zelenou elektřinu s téměř stovkou větrných turbín. Od rumunského regulátora již obdržel výrobní licenci," uvedl Martin Pacovský, ředitel útvaru zahraničních majetkových účastí ČEZ.

Větrný park Skupiny ČEZ v Rumunsku má tvořit 240 turbín s celkovou kapacitou 600 MW. Bude tak mít více než dvojnásobný instalovaný výkon proti dosud největší evropské větrné farmě ve skotském Whitelee. ČEZ předpokládá, že díky tomuto projektu a velkým vodním elektrárnám se bude v Rumunsku vyrábět z obnovitelných zdrojů deset procent elektřiny.

Při první fázi projektu bude v rámci Fantanele postupně zprovozněno 139 turbín. Dalších 101 turbín má být spuštěno o rok později v druhé fázi projektu Cogealac. U toho však ČEZ začátkem září zastavil práce kvůli sporu ohledně stavebních povolení s tamními úřady.

Podle Novákové má projekt větrných turbín Cogealac veškerá nutná povolení pro výstavbu. "Učinili jsme kroky, abychom zabránili stupňování problémů v lokalitě. Očekáváme, že veškeré spory budou brzy uhlazeny," uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů