Úterý, 16. dubna 2024

Senátorka Seitlová varuje před podporou průplavu

Senátorka Seitlová varuje před podporou průplavu

O zařazení kontroverzní stavby průplavu Dunaj-Odra-Labe mezi priority se bude koncem listopadu jednat v Poslanecké sněmovně. Před doplněním novely zákona o vnitrozemské plavbě o tento bod ale v minulých dnech varovala přerovská senátorka Jitka Seitlová (nezávislá).

O zařazení projektu průplavu mezi stavby ve veřejném zájmu usiluje podle Seitlové bývalý ministr dopravy a nynější poslanec Jaromír Schling (ČSSD). Ten ve svém pozměňovacím návrhu upozornil, že k podpoře vybudování tohoto díla se česká vláda zavázala přistoupením k Evropské smlouvě o hlavních vnitrozemských vodních cestách mezinárodního významu (AGN). Podle Seitlové přitom dosud nebyla v obcích, regionech a ani na úrovni vlády vedena seriozní diskuse o tomto projektu, který by si podle odhadů vyžádal náklady ve výši 200 až 400 miliard korun. Provedeno prý nebylo ani posouzení vlivu stavby na životní prostředí, přestože by její realizace na střední Moravě poškodila chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a Poodří.

Měla by se zlepšit splavnost Labe

Jako hlavní důvod svého návrhu na doplnění novely zákona o vnitrozemské plavbě označil Schling jen snahu o zlepšení splavnosti čtyřicetikilometrového úseku české části toku Labe, kde se letos kvůli nedostatku vody nedalo po většinu letošního roku vůbec plout. To prý ničí tuzemskou vodní plavbu a výrobce lodí a samozřejmě zhoršuje ipozici mnohých výrobců investičních celků. Seitlová, která patří k odpůrcům záměru na vybudování vodního kanálu, současně obvinila ministerstvo dopravy, že v tichosti pokračuje v přípravě jižního úseku průplavu.

Plány už z doby Rakousko-Uherska

Podle plánů, které pocházejí z doby rakousko-uherského mocnářství, by vybudováním vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe měla v budoucnu vzniknout rušná celoevropská říční cesta o celkové délce skoro 500 kilometrů, spojující severní a jižní evropská moře. Skutečností ale také je, že rozvoj řady měst a obcí na předpokládané trase průplavu je už několik desetiletí kvůli stavbě průplavu do značné míry blokován. Zastánci stavby argumentují mimo jiné protipovodňovou funkcí kanálu, kdežto odpůrci průplavu poukazují hlavně na vážné ohrožení životního prostředí.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů