Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kühnl: Výstavbu jezů se podaří prosadit jinak

Kühnl: Výstavbu jezů se podaří prosadit jinak

Ústí nad Labem - Petici podepsanou třinácti tisíci příznivci poslalo ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi, poslanecké sněmovně, senátu a vládě ekologické sdružení Přátelé přírody. Vyzývají ministra a poslance, aby nepodpořili návrh bývalého ministra dopravy a současného poslance Jaromíra Schlinga, který by umožnil výstavbu jezů na dolním Labi.
\"Návrh spočívá v tom, že by se zákon na ochranu životního prostředí nevztahoval na jezy na Labi. Tím pádem by mohlo být vydáno stavební povolení, aniž by se kdokoli musel ohlížet na to, že ministerstvo životního prostředí nedávno odmítlo vydat výjimku ze zákona, která by výstavbu umožnila,\" vysvětlil ředitel sdružení Marian Páleník.
Výstavbou jezů by podle něho byly ohroženy živočišné druhy, které zde žijí, především bobr evropský.
Podle poslankyně Květoslavy Čelišové to ale není tak horké, jak se zdá. \"Mám pocit, že ochránci přírody nemají pravdu. Speciálně bobry jsem se zabývala a zjistila, že jsou schopni najít si i jiná místa, kde by mohli bez problémů žít. Já bych Schlingův návrh podpořila, protože souhlasím s výstavbou jezů,\" uvedla Čelišová.
Podobně se vyjádřil poslanec Miroslav Pátek. Upřesnil, že nejde o to, že by se zákon na jezy nevztahoval, šlo by pouze o změkčení podmínek. \"A v umírněné podobě, v níž ministerstvo dopravy výstavbu jezů navrhlo, ji podporuji, takže pro toto opatření bych hlasoval,\" řekl Pátek.
Proti takovému řešení je naopak poslanec Karel Kühnl. Výstavbu jezů a dálnice D8 prý podporuje, není ale podle jeho slov možné přijímat kvůli tomu protisystémová opatření. \"Nelze postupovat tak, že jezy vymažeme z posuzování vlivů na životní prostředí. Jsem přesvědčen, že jejich výstavbu se podaří prosadit i jinak, než tím, že budeme přijímat protisystémové zákony. Později by se například mohlo stát, že přijmeme zákon o tom, že nikoho nesmí zajímat, jak se k životnímu prostředí chovají chemičky,\" odmítl takové řešení Kühnl.
Výstavbu jezů na Labi by uvítal ústecký primátor Petr Gandalovič a starostové obcí podél Labe. Například povrlský starosta Jiří Schick a velkobřezenský starosta Václav Burian si od výstavby jezů slibují příchod dalších investorů a vznik mnoha nových pracovních míst, která by mohla pomoci kraji s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v republice.

Zdroj: Ústecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů