Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ceny vodného a stočného se zvýší

Ceny vodného a stočného se zvýší

Rodinné rozpočty čeká v příštím roce další nápor - vodohospodářské firmy hlásí zdražení cen vodného a stočného. Především stavby čistíren odpadních vod budou ve stovkách obcí v příštích letech zvyšovat ceny vody.
Celkové náklady na jejich výstavbu či rekonstrukce do roku 2010 se odhadují na 60 miliard korun. To se bude týkat až půl tisíce čistíren.
Přestože stát i Evropská unie pomůže obcím s dotacemi až do výše osmdesáti procent, pro tisíce rodin bude splácení těchto investic znamenat zvyšování výdajů o několik stokorun až tisícikorun ročně.

Mnohé obce budou čištění teprve zavádět
Například na Turnovsku bude muset čtyřčlenná rodina v příštím roce za vodu zaplatit v průměru asi o šest set korun více.
Tamější vodohospodářské sdružení postavilo novou čistírnu za sto miliónů korun a tu je třeba zpátky splatit.
\"Kdybychom museli celé tyto náklady započítat do ceny vody při životnosti čistírny do čtyřiceti let, lidé by platili asi 200 korun na kubík. Od ledna 2004 však cena vody stoupne jen o tři koruny na 41,90 koruny, \" řekla ředitelka Vodohospodářského sdružení v Turnově Marcela Čejková. Sdružení hodlá postavit za dalších 200 miliónů novou kanalizaci.
Vodovody a kanalizace Jesenicka jdou nyní do akce za zhruba půl miliardy korun a odhadují, že do roku 2012 cena vody stoupne z nynějších 34,54 na 47 korun.
V Přerově počítají, že každý rok zdraží vodu o deset procent a na vyšší poplatky se připravují i obyvatelé menších obcí. Řada obcí bude čištění odpadních vod teprve zavádět a k dosavadním platbám vodného tak lidem přibude i stočné. To může znamenat až zdvojnásobení jejich dosavadních poplatků.

Provozní náklady čističek zvednou stočné
\"Máme hotový projekt na kanalizaci a připojení na čističku v Kyjově za 48 miliónů korun. Stočné nám tak vychází na 80 korun měsíčně na kubík,\" uvedl starosta Bukovan na Hodonínsku Květoslav Pantlík.
Počítá však s tím, že stavbu podpoří stát a fondy Evropské unie a stočné tak srazí na částku mezi 20 až 30 korunami za kubík. Bystrovany na Olomoucku hodlají postavit čistírnu za 46 miliónů korun. Ta by měla na poplatcích za vodu přidat stočné ve výši kolem deseti korun.
\"V nárůstu ceny stočného se výrazně projeví i provozní náklady čističek,\" uvedla ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Miloslava Melounová.
\"Hodně zanedbané jsou vodovodní a kanalizační sítě, jejichž technický stav není dobrý,\" upozornila Eva Kučerová, ředitelka komunikace největšího vodárenského provozovatele v Česku, francouzské firmy Veolia Water. To se podle ní začalo v posledních letech projevovat zvýšeným počtem havárií na vodovodní síti. Například v Praze jich je až deset tisíc ročně.
Podstatně vzrostou i výdaje vodárenských společností za elektrickou energii, a to až o 15 procent, a za likvidaci čistírenského odpadu, která musí splňovat přísné hygienické normy.
Zvýší se i četnost rozborů pitné a odpadní vody tak, jak to vyžaduje nový zákon o ochraně veřejného zdraví. A v oblastech postižených loňskými povodněmi se zvýší náklady na pojištění vodohospodářské infrastruktury.

Poplatek za podzemní vodu stále roste
Všechny vodohospodářské firmy budou muset zdražovat kvůli poplatku za odběr podzemní vody, který roste už třetím rokem. \"Tentokrát o 42 procent,\" říká mluvčí českobudějovické firmy 1. JVS Jitka Kramářová. Od ledna za každý odebraný metr krychlový vodohospodářské podniky tak zaplatí dvě koruny a promítnou je do cen všude, kde se čerpá podzemní voda.
Miroslav Kopáček z Ministerstva životního prostředí ale tvrdí, že nejde o žádný dramatický skok. \"Poplatky za podzemní vody se jen zrovnoprávní s povrchovými vodami. Tady byla hrubá ekonomická nerovnost,\" říká.
Peníze se přitom vrátí zpět do vodního hospodářství, hlavně čistění komunálních odpadních vod a připojení obyvatel na kanalizaci, protože stát musí do roku 2010 splnit limity Evropské unie.

Zdroj: Hospodářské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů