Pátek, 26. dubna 2024

Indie kvůli nedostatku vody spoutává posvátnou řeku Narbadu

Indie kvůli nedostatku vody spoutává posvátnou řeku Narbadu

Každý, kdo navštívil sever Indie, zejména státy Rádžasthán (52 miliónů obyvatel), Madhjapradéš (55 miliónů) a Gudžarát (51 miliónů), ví, jaké neštěstí může způsobit sucho.
Bez zavlažování není v Indii možné zemědělství téměř nikde. O to bouřlivější je debata kolem kontroverzního projektu v údolí řeky Narbady ve státě Madhjapradéš.
Na svaté, Indy velmi uctívané řece Narbadě má podle stávajícího projektu vzniknout 30 velkých, 135 středních a 3000 malých přehrad.

Přehrady zajistí úrodu...

Řešil by se tak chronický problém sucha, který oblast sužuje. Například v letech 1999 - 2000, kdy málo pršelo, dostávala některá města na severu a ve středu Indie pitnou vodu jen jednou za tři dny a farmáři mohli jen přihlížet, jak jim plodiny usychají na polích.
Vláda v Gudžarátu rovněž poukazuje na skutečnost, že v důsledku odčerpání povrchových toků klesla hladina spodní vody, což také vedlo ke zvýšené koncentraci minerálních solí, nehledě na to, že na čerpání vody ze stále hlubších studní se využívá až 43 % dostupné energie celého státu.
Přehrazení řeky Narbady by krizovou situaci vyřešilo - nejméně 8215 vesnic a 32 měst by získalo trvalý přístup k pitné vodě a zemědělci vláhu pro svá pole. Zastavilo by se rozšiřování pouště a skončil by příliv zbídačených rolníků do měst.

 ...ale přinesou i problémy

Cena celého díla se odhaduje na sedm miliard dolarů, ale ve skutečnosti je mnohem vyšší. Zaplavením údolí řeky Narbady ztratí domov desítky tisíc Adivasiů, původních obyvatel Indie, většinou velmi chudých lidí, kteří u řeky žijí už po generace a vytvářejí ojedinělou místní kulturu. Nemluvě o narušení ekosystému celé oblasti.
Boj o řeku Narbadu trvá už několik let a nabyl takového rozsahu, že Světová banka pozastavila i podporu, kterou letos měla projektu poskytnout. V čele bitvy stojí známá indická spisovatelka Arundhatí Royová (její Bůh maličkostí vyšel i v českém jazyce). K ní se přidala řada známých osobností a tisíce aktivistů.
Místo, kde má hlavní přehrada stát, je poblíž jednoho z nejposvátnějších měst v Indii, Omkarešváru. Dílo už roste a přehrada má být dokonce vyšší, než se předpokládalo. Místním se projekt líbí. Doufají, že do oblasti přinese víc vody a elektřiny. Vesnici Adivasiu jsem nenavštívila. Nadšení ostatních nad přehradou asi nesdílejí, tím spíš, že brzy přijdou o své domovy.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů