Pátek, 19. dubna 2024

Blansku se zkomplikovala ochrana před povodní

Blansku se zkomplikovala ochrana před povodní
Blansko Kdy bude chráněno Blansko ležící na řece Svitavě před případnou povodní? A jak velké vodě bude schopno vzdorovat?
To zatím není jasné. Pracovníci Povodí Moravy, kteří mají protipovodňovou ochranu zajistit, totiž narazili na odpor.
Blansko mají podle jejich plánu před velkou vodou chránit dvě opatření. \"Vloni jsme se dohodli na variantě, podle níž by se upravily břehy řeky na území města a odtěžily nánosy z koryta. Tím by se jeho kapacita zvýšila na dvacetiletou až padesátiletou vodu. Dál by měl stát nad Rájcí poldr, který by zpozdil povodňovou vlnu a zvýšil ochranu Blanska až na osmdesátiletou povodeň,\" sdělil vedoucí investic Povodí Moravy Vítězslav Nečas.
Stavba záchytné nádrže pro případnou povodňovou vlnu se však zadrhla kvůli nesouhlasu rájeckých zastupitelů. \"Pro Rájec by poldr neměl význam, rozsah zatopení by se do plochy nezmenšil, jen by poklesla jeho hladina o několik centimetrů. Navíc se nám zdá neekonomické budovat hráz poldru, když nevíme, kudy bude probíhat trasa plánované silnice směrem na Boskovice. Její těleso by mohlo být třeba i hrází,\" vysvětlil starosta Rájce-Jestřebí Petr Klimek. Kromě toho Ráječtí požadují, aby se počítalo i s pojištěním zemědělské půdy, která by se v případě povodně zaplavila, a také s úpravami, jež by zajistily přístup na pozemky. \"Proto bylo naše stanovisko zamítavé a zastupitelé odmítli poldr zakoncipovat do územního plánu,\" dodal Klimek.
Na výhrady ekologů zase naráží likvidace nánosů ze dna. \"Nesouhlasíme s tím, aby se do dna zasahovalo po celé délce, jsou asi jedno nebo dvě místa, kde by se to dalo. Jsme také proti soustavnému odstraňování nánosů v korytě, aby se odkryla dlažba. I když nebylo provedeno žádné biologické hodnocení, víme například, že tam žijí kolonie divokých kačen,\" uvedl Jaroslav Ungerman z Unie pro řeku Moravu. \"Nevydali jsme zamítavé stanovisko, jen chceme, aby se nemusely narušovat biotopy,\" dodal. Podle něj by bylo řešením spíš řeku rozšířit i za cenu toho, že by se musely některé pozemky vykoupit od soukromníků. Ti jsou však také většinou proti.
\"Pro nás je důležité, aby záplavové pásmo bylo co nejmenší, protože investoři v záplavových pásmech nemohou stavět,\" dodal blanenský místostarosta Jindřich Král.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů