Pátek, 26. dubna 2024

Výstavba kolektorů v Brně zdárně pokračuje

Výstavba kolektorů v Brně zdárně pokračuje
2004. 01. 21. • Výstavba kolektorů v Brně zdárně pokračuje

Výstavba kolektorů v Brně

V úterý 21. 1. 2004 proběhl již třetí kontrolní den projektu ISPA, který jedním z největších z největších projektů rekonstrukce kanalizační sítě, jaký město Brno zažilo. Již počátkem devadesátých let si představitelé města začali uvědomovat, že minimálně stejně důležité jako bezchybné a trvalé zásobování občanů čistou a nezávadnou vodou je i moderní a ekologické odvádění vody odpadní. Péče o rozvoj vodohospodářské infrastruktury se proto stala jednou z priorit současného vedení města, což je deklarováno jak v programovém prohlášení Rady města, tak při tvorbě městských rozpočtů.

Velká regionální vodárenská soustava brněnské aglomerace zásobuje asi půl milionu obyvatel a zabezpečuje možnost budoucího rozvoje nejen města Brna, ale také celého přilehlého regionu včetně částí sousedících krajů. V této souvislosti není bez zajímavosti, že podíl obyvatelstva s dodávkou vody z veřejných vodovodů u nás dnes dokonce převyšuje průměr zemí EU. Tomu pochopitelně odpovídá i množství odpadní vody. To, s jakým množstvím splaškové vody máme co dělat, dokazuje skutečnost, že jen za suchého počasí z ČOV v Modřicích vytéká téměř stejné množství odpadní vody jako protéká v řece Svratce. V roce 1998 se proto orgány města rozhodly zahájit projekt rekonstrukce a rozšíření modřické čistírny odpadních vod. Jde o jeden z nejvýznamnějších projektů v rámci ČR jak z hlediska technického řešení, rozsahu i výše nákladů, tak i strukturou finančních zdrojů. Na tento projekt v současnosti logicky navazují i významné investice na obnovu vodovodů a kanalizací z evropských fondů ISPA a Phare. V rámci těchto projektů se ve spolupráci města, BVK a dalších společností realizuje rekonstrukce brněnské kanalizační sítě a výstavba městských kolektorů za více než 1,5 miliardy korun. Podpora projektu ISPA od Evropské unie činí 17,8 miliónu eur a jde o doposud největší grant EU do oblasti životního prostředí u nás.

Výstavba kolektorů v Brně

Stav kanalizace a celková špatná kvalita odvádění splaškové vody je ovlivněna skutečností, že kanalizační a stoková síť v Brně byla především v centru budována již na přelomu předminulého a minulého století a její obnova je dnes - i přes finanční a technickou náročnost - pro město nezbytná. Realizace projektu zahrnuje velmi náročné úseky rekonstrukce kanalizační sítě zejména v historickém jádru města, ale i na velmi frekventovaných úsecích, jako jsou ulice Merhautova, Táborská a další. Pod Zelným trhem je v současnosti kolektor vyražen již v celé délce, stejně jako pod ulicí Kobližnou, Zámečnickou a Poštovskou ulicí. Kolektory se v příštích měsících budou razit ještě v Kozí a Sukově ulici, na náměstí Svobody schází ještě zhruba osmdesát metrů kolektoru. Po dokončení ražby budou kolektory osazeny potrubím, které bude napojováno na okolní domy. Samotná povrchová úprava náměstí Svobody a okolních ulic by měla začít za dva roky, po dokončení podzemních prací.

ZDROJ:www.brno.cz

(hrz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů