Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vybagrování koryta Radbuzy se znovu odkládá

Vybagrování koryta Radbuzy se znovu odkládá

Vyčištění koryta Radbuzy v centru Plzně osud příliš nepřeje. Poprvé zastavil útok bagrů na tuny zdejších říčních nánosů loni v srpnu nález vzácných škeblí, velevrubů malířských. A když těsně před Vánoci ministerstvo životního prostředí vydalo výjimku, podle níž je možné s těmito živočichy manipulovat, tak vlastně dalo úpravě řeky zelenou, objevil se další problém.
Ani měsíc po vydání verdiktu totiž není jasné, jak splnit doplňující podmínky, které ministerský souhlas doprovázejí.

Tohle neumíme

\"Příklad: máme zachovat proudnici. Když ale odstraním nánosy, tak ji zachovat nedokážu. To rozhodnutí je takové, že ho prostě neumíme realizovat,\" řekl Právu Jan Janda, ředitel plzeňské pobočky Povodí Vltavy, která vyčištění Radbuzy zajišťuje. \"Nebo další věc. Jemný materiál se může odstranit, hrubý ne, ten bude možné pouze rozprostřít. Já ale nevím, který nános je ještě jemný a který už hrubý,\" dodal ředitel.
Povodí se proto obrátilo na místní organizaci Agentury ochrany přírody a krajiny, jejíž ekologové na možnost výskytu chráněných škeblí pod plzeňským nábřežím poprvé upozornili.
\"Pokud chceme přípis ministerstva dodržet co nejpřesněji, měla by nám agentura zajistit odborný dohled. Zatím jsme se ale nedohodli, snad do čtrnácti dnů,\" podotkl Janda.

Počkáme na březen

Michal Červenka ze zmíněné agentury však Právu sdělil, že rozhodnutí ministerstva dostal teprve v pátek 23. ledna.
\"Příslušné pracovní postupy ale budeme stejně moci sdělit zřejmě až někdy v březnu, poté, co z Radbuzy zmizí sníh a led. Pak bude nutné řeku znovu obejít a zjistit, jaké důsledky přinesla zima. Teprve potom bude možné rozhodnout, jak naplnit stanovisko ministerstva,\" vysvětlil ekolog.
Co se stane s ohroženými velevruby - při srpnovém průzkumu nalezli pracovníci Povodí dva kusy těchto škeblí - zatím Červenka říci nedokázal. \"Máme povolení k jejich transferu, jak ale bude konkrétně probíhat, ještě nevíme,\" poznamenal.

Je to práce na dva týdny

Vybagrování Radbuzy, což je práce zhruba na dva týdny, by mělo zlepšit vzhled přibližně kilometrového úseku, v němž řeka protéká samotným středem západočeské metropole, a zároveň o něco sníží povodňové nebezpečí v plzeňském centru. Povodí Vltavy již získalo na tyto účely dotaci ve výši 1,1 miliónu korun od Evropské investiční banky.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů