Pátek, 29. března 2024

Podle euronovely vodního zákona mají některé obce nové povinnosti

Podle euronovely vodního zákona mají některé obce nové povinnosti
Pro města a obce kraje Vysočina, které mají více než 2000 ekvivalentních obyvatel uspořádal poslední lednový den Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství, seminář nazvaný „Odvádění a čištění odpadních vod v obcích nad 2000 ekvivalentních obyvatel v kraji Vysočina v souvislosti se vstupem do EU“.

Téma vycházelo ze závazků České republiky vůči Evropské unii v oblasti čištění odpadních vod a z povinnosti pro obce vyplývající z tzv. euronovely vodního zákona. „Zde je stanoveno, že obce, jejichž současně zastavěné území je zdrojem znečištění o velikosti nad 2000 ekvivalentních obyvatel, nebo ty, které této velikosti dosáhnou do 31. 12. 2010, jsou povinny nejpozději do 31. 12. 2010 zajistit odkanalizování a čištění jejich odpadních vod na úroveň stanovenou nařízením vlády vydaným podle vodního zákona,“ řekl Petr Bureš z krajského odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství. „To v důsledku znamená rekonstrukce nebo novostavby čistíren odpadních vod a kanalizací, které budou finančně velmi nákladné. Proto byly dále uvedeny možnosti získání finančních prostředků na tyto stavby z fondů Evropské unie nebo z národních fondů,“ dodal Radek Volánek ze stejného odboru.

Mezi přednášejícími byli zástupci Státního fondu životního prostředí ČR, ministerstev životního prostředí a zemědělství, Vodárenské akciové společnosti, a.s. a AQUA PROCON s.r.o. (zpracovatel Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina).

Seminář proběhl pod záštitou krajského radního Iva Rohovského a ve spolupráci s členy pracovní skupiny kraje Vysočina, která se zabývá iniciací projektů v oblasti vodního hospodářství v rámci programů Evropské unie.

R. Burketová

Více informací P. Bureš, 564 602 204, bures.p@kr-vysocina.cz, R. Zvolánek, 564 602 363, zvolanek.r@kr-vysocina.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů