Pátek, 29. března 2024

Situace na řekách se zklidňuje - v povodí Dyje hladiny stále stoupají

Situace na řekách se zklidňuje - v povodí Dyje hladiny stále stoupají
Situace na vodních tocích se dále stabilizuje. Ledové kry a zvýšené hladiny řek stále ohrožují některé obce v okolí vodních toků. Dispečink Povodí Labe předpokládá, že vodní toky v podhůří a v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor budou ještě dnes a zítra stoupat. Žádného ze stupňů povodňové aktivity ještě ale nedosáhly. Hůře je na tom Jižní Morava, na některých tocích tam byl už vyhlášen nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Mnohem lepší je situace na Lužnici nedaleko Týna nad Vltavou, kde se už řeka vrátila do koryta.

Ledové kry už na několika místech způsobily vylití řek z břehů. Hasiči dnes zatím kvůli krám nahromaděným v korytě řeky nikde nezasahují. Hladiny řek ale zůstávají vzedmuté. V tuto chvíli to platí zejména o Povodí Dyje. Třetí a tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen v podhradí na Znojemsku, což je přímo na Dyji před vtokem do Vranovské přehrady. Nejvyšší stupeň je také v Janově. Na řadě míst vyhlásili vodohospodáři druhý stupeň. Opět je to vše v povodí Dyje - je na Malince v Malinách, na řece Jihlavě v Třebíči-Ptáčově, ve Dvorcích u Jihlavy a také na Svratce v Borovnici. Dále je stupeň pohotovosti hlášený z Veverské Bitýšky na řece Svratce, Ivančicích na řece Jihlavě a také z Moravského Krumlova. Podle vyjádření jihlavských hasičů zatím nikde obyvatele neevakuují.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí také v Dačicích na Jindřichohradecku. Moravskou Dyji tam zahradila ledová bariéra. Starosty Ludvík Fabeš ale uklidňuje, že už žádné nebezpečí nehrozí. \"V Dačičích je situace celkem klidná, Nahromadily se kry v úrovni Loučského mlýna, pod Starým Hobzím. Jinak nic ohroženého není.\"

Koloděje nad Lužnicí na Českobudějovicku už ledová bariéra neohrožuje. Včera tam ledové kry zatarasily koryto řeky, voda začala stoupat tempem až jeden centimetr za minutu a byl vyhlášen třetí povodňový stupeň. Vltavotýnská povodňová komise proto operativně nařídila snížit hladinu řeky na vodním stupni Kořensko o jeden a půl metru. Jak potvrdil starosta Týna Nad Vltavou Karel Hájek, tento zásah byl úspěšný. \"Večer díky poklesu hladiny na kořenském jezu se povedlo to, že led se prolomil, klesl na dno. Voda tekla přes led a prakticky se vrátila na normální úroveň.\"

V Ústeckém kraji nejsou dnes v Povodí Labe ani v Povodí Ohře hlášeny žádné problémy se záplavami. Voda z polí zaplavila v Královéhradeckém kraji několik silnic třetí třídy na Jičínsku.

Podle hydrometeorologů by měly řeky i nadále klesat, pouze v povodí Lužnice budou hladiny kolísat.

Zdroj: Český rozhlas

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů