Pátek, 29. března 2024

Lidé, obce i města vyzývají vládu, aby nedopustila zatopení Nových Heřminov

Lidé, obce i města vyzývají vládu, aby nedopustila zatopení Nových Heřminov

NOVÉ HEŘMINOVY – Nejenom znepokojení občané, ale také zastupitelé místních samospráv vytáhli do boje za zachování Nových Heřminov. Zastupitelé města Hranice a obcí Supíkovice, Bernartice, Bohuslavice, Nové Sedlice a Chuchelná zaslali vládě výzvu k zachování Nových Heřminov a k hledání takové alternativy protipovodňových opatření, která by vzala v úvahu potřeby obyvatel v celém území. Zachování Nových Heřminov do dnešního dne podpořilo více než dvacet obcí, jejichž zastupitelé  nesouhlasí s vybudováním přehrady, která by tuto obec zatopila. Kromě toho vyjádřilo svou podporu obyvatelům vesnice téměř tři a půl tisíce lidí, kteří podepsali petici „Za zachování Nových Heřminov“.

 

„Vyzýváme vás, abyste protipovodňovou ochranu v Moravskoslezském kraji nezužovali jen na úzkou skupinu obyvatel, ale zajistili bezpečí všech lidí žijících v obcích a městech v blízkosti řek. Přehrada v Nových Heřminovech v naší obci protipovodňovou ochranu nevyřeší,“ vzkazují ve výzvě zastupitelé Supíkovic a Bernartic. „Povodně v roce 1997 na Moravě a v roce 2002 v Čechách ukázaly, že z hlediska protipovodňových opatření se stavby velkých přehrad nejeví jako nejšťastnější řešení,“ upozorňují ve svém apelu vládě zastupitelé města Hranice. „Jsme přesvědčeni, že občané obce Nové Heřminovy mají právo na život ve své obci a že je třeba hledat jiné řešení, aby tato obec zůstala i se svými občany zachována,“ píšou ve svém dopise premiéru Špidlovi zastupitelé Nových Sedlic.

 

„Chodí nám spousty dopisů od občanů i obcí, v nichž nám vyjadřují podporu a nabízejí nám pomoc. To víte, že nás to potěší,“ svěřil se starosta Nových Heřminov Antonín Maňák.

 

„Naším přáním je řešit protipovodňovou ochranu v celém povodí komplexně, kombinovat různé typy úprav a nezabývat se pouze jednotlivostmi. Jsme rádi, že to považují za důležité i další obce, protože jde také o jejich bezpečí,“ uvádí Lenka Daňhelová ze sdružení Arnika Ostrava. „Rozloží-li se investice, které by padly na stavbu jediné přehrady na protipovodňová opatření v celém povodí, je reálné dosáhnout uspokojivé protipovodňové ochrany daleko většího počtu lidí než jich bude chráněno přehradou,“ míní Daňhelová.

Členové sdružení Arnika věří, že Heřminovské podpoří i další obce a města v České republice. Výzva vládě je k dispozici na adrese herminovy.arnika.org, na adrese herminovy.arnika.org pak lidé najdou petici Za zachování Nových Heřminov.

TISKOVÁ ZPRÁVA SDRUŽENÍ ARNIKA OSTRAVA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů