Čtvrtek, 28. března 2024

Úpravy povodí mají spolykat třicet milionů

Úpravy povodí mají spolykat třicet milionů

Příbram - V letošním roce bude správce toku, kterým je v případě říčky Litavky státní podnik Povodí Vltavy, pokračovat v pracích na uvolnění toku po srpnových povodních z roku 2002. S úpravami začal správce krátce po povodni.

\"Když jsme tehdy kontrolovali břehové úpravy, zjistili jsme, že jsou na Litavce téměř ze šedesáti procent zničeny,\" uvedl ředitel závodu Berounka státního podniku Povodí Vltavy Jan Janda. Po loňském roce je dokončeno dláždění koryta Litavky v katastru obcí Trhové Dušníky, Čenkov, Jince, Rejkovice a Podlesí. Veškeré práce se však odehrávaly přímo na území jmenovaných obcí.

\"Podobně to bude i letos, kdy nás opravy čekají v Lochovicích a také Libomyšli na Berounsku,\" řekl vedoucí berounského závodu Bohumil Nekut. Současně s tím se odstraní nánosy v Litavce v Berouně. To se týká i Červeného potoka, pramenícího v Brdech, jenž před Zdicemi vtéká do Litavky. Na Červeném potoce a dalších přítocích Litavky jsou připraveny opravy v obcích na Berounsku a dále v Ohrazenickém potoce v Jincích a Obecnickém ve Lhotě u Příbrami. Veškeré tyto náklady za tento rok si vyžádají zhruba 30 milionů korun.

\"Všechna projektová dokumentace byla projednána s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky a v současné době probíhají řízení na příslušných úřadech o zásahu do významného krajinného prvku,\" podotkl ředitel berounského závodu Jan Janda. O všech akcích byly informovány příslušné vodohospodářské orgány, spadající pod stavební úřady. Žádný ze zásahů se netýká oblasti mezi Trhovými Dušníky a Čenkovem, kde je území zcela znehodnocené těžkými kovy z příbramské aglomerace, nevhodné tudíž pro jakoukoliv zemědělskou a jinou činnost. Silně meandrující tok v tomto úseku řeky nic podle slov ředitele neohrožuje a není třeba zasahovat.

\"Tyto úpravy prováděné správcem podle patřičného zákona mají za účel udržet směrové poměry toku tak, aby nebyly ohroženy okolní budovy, komunikace, inženýrské sítě a podobně,\" upozornil ředitel. Podle něj nemohou práce ohrozit ekologickou a zoologickou stabilitu, protože se jedná pouze o lokální opravy. Výjimkou je čištění Litavky v Berouně a Červeného potoka ve Zdicích. V těchto dvou případech požádal státní podnik Povodí Vltavy o výjimku příslušné úřady.

Zdroj: Příbramský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů