Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za tuny vodního květu mohou malé čistírny

Za tuny vodního květu mohou malé čistírny
Frymburk - Problémem, jak zatočit se zelenou vodou, která se každoročně objevuje v lipenské nádrži, se zabývalo fórum odborníků čtvrtého ročníku setkání Přátel čisté vody.
Kvalita vody v jezeře zhoršuje nadměrný růst řas a sinic v letním období. Za tento stav může velké množství fosforu. Z jednoho gramu této látky může vzniknout až 1,7 kilogramu rostlinné hmoty.
Ačkoliv koncentrace fosforu v přehradě poslední deset let klesá, nadále přesahuje 2,5krát hodnoty, které jsou považovány za přijatelné. Tak čistá vody byla v jezeře naposledy na přelomu 60. a 70. let.
Velké množství fosforu pochází z čistíren odpadních vod. \"Čistírny ve velkých obcích, které byly v posledních deseti letech modernizovány, splňují normy na čištění odpadních vod,\" konstatoval Josef Hejzlar z Akademie věd České Budějovice.
Větším problémem jsou podle odborníků malé čistírny. \"Těch je kolem nádrže 27 a čtyřem z nich musela inspekce životního prostředí uložit v minulém roce pokutu,\" upozornil Hejzlar. V současné době si s fosforem účinně neporadí patnáct malých čistíren. Jejich provozovatelům zaslali Přátelé čisté vody výzvu, aby zapojili své provozy do boje za čistější lipenskou vodu. Technologické řešení problému by je podle odborníků přišlo na 2000 korun a ročně by pak museli investovat zhruba 2800 korun.
Z malých čistíren se do lipenské nádrže ročně dostane jedna tuna fosforu.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů