Pátek, 26. dubna 2024

Čeští a němečtí ochránci požadují, aby ministr Stolpe řekl o splavnosti Labe celou pravdu

Čeští a němečtí ochránci požadují, aby ministr Stolpe řekl o splavnosti Labe celou pravdu

DĚČÍN/DRÁŽĎANY: České a německé nevládní organizace požádaly o opravu nesprávných údajů o splavnosti Labe. Spolkový ministr dopravy Manfred Stolpe by měl při zítřejším (pondělním) setkání s českým ministrem dopravy Milanem Šimonovským opravit tvrzení o domnělé plavební hloubce 160 cm během 345 dnů v roce na německém úseku Labe od státní hranice po Magdeburg. Nelze připustit, aby se na základě tohoto nesprávného údaje prosazovala výstavba vodních děl na českém dolním Labi. Podobné úpravy vodních toků byly jednou z příčin katastrofálních povodní v létě 2002.

Údaje, které na žádost německého Svazu pro ochranu přírody a životního prostředí (BUND) zaslalo spolkové ministerstvo dopravy ukazují, že Labe na německé straně dosahovalo před povodněmi plavební hloubky jen 140 cm (ponoru 120 cm) průměrně jen 276 dní v roce. Tvrzení, že by Labe mohlo dosáhnout plavební hloubky 160 cm po celý rok, je proto nesprávné. Právě takové podklady ale mají být předloženy české vládě, která bude o výstavbě jezů na Labi rozhodovat pravděpodobně 14. 4. 2004.

Podle názorů ochránců přírody z obou zemí by výstavba jezů nevedla ke zvýšení objemu lodní dopravy, k přesunu dopravy zboží ze silniční na vodní cestu, ani ke vzniku nových pracovních míst.

Potvrzuje se podezření, že jde o snahu vrátit se ke kanalizace Labe „zadními českými vrátky“. Ministr Manfred Stolpe proto musí jednoznačně potvrdit, že Labe se regulovat nebude.

Přílohy:

Úředně potvrzené plavení hloubky na německém Labi a otevřený dopis předsedkyně organizace BUND Angeliky Zahrntové spolkovému ministru dopravy Stolpemu.

Další informace:

ARNIKA
Vlastimil Karlik
Mobil: 737 551 108 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů