Čtvrtek, 25. dubna 2024

Budovat kanál Dunaj- Odra- Labe není vůbec potřeba

Budovat kanál Dunaj- Odra- Labe není vůbec potřeba
V poslední době se opět objevilo několik úvah nad stavbou kanálu Dunaj- Odra- Labe. Je mi známo, že se o tomto projektu mluví již více než 300 let. Dostatečně dlouhá doba na to, aby se daly vyvodit alespoň některé závěry. Předně se domnívám, že není žádná potřeba toto dílo vůbec budovat. Je totiž otázkou, co by se po této cestě vlastně přepravovalo. Vždyť téměř souběžně s uvažovanou trasou kanálu vede rekonstruovaný železniční koridor, který bezpochyby zvládne případný nárůst poptávky po dopravě v tomto koridoru.
Další argument, který je nasnadě, se týká nákladů na tuto stavbu a ty by byly obrovské. Jsem toho názoru, že peníze je třeba směrovat zejména do výstavby dálnice D1 a rychlostních komunikací R 49, R 55 a R 57, které jsou pro Zlínský kraj životně důležité. A to nemluvím o nutnosti rekonstrukcí ostatních silnic, které jsou mnohdy na hranici sjízdnosti.
Dalším hlediskem, které je třeba mít na mysli, je hledisko vlivu na životní prostředí. Tato stavba by znamenala obrovský zásah do krajiny, byly by zničeny mnohé cenné ekosystémy, a to nemluvím o dopravním zatížení těžkou stavební technikou v jednotlivých lokalitách po dlouhou dobu.
Argumentů, proč toto dílo nestavět, by se jistě dalo shromáždit víc. Nepochybuji o tom, že stejné množství argumentů proč stavět, dokážou dát na stůl i příznivci stavby. Otázkou pak bude jejich váha.
Jinou věcí je zprovoznění tzv. Baťova kanálu pro rekreační plavbu až do Kroměříže. Zde je určitě možno toto dílo považovat za užitečné a prospěšné. Jednak je poměrně jednoduché na realizaci bez podstatných zásahů do krajiny a jejích ekosystémů, a jednak by zcela jistě prospělo rozvoji cestovního ruchu v našem a Jihomoravském kraji. Doufám, že k jeho realizaci dojde v dohledné době, a to i s možností spolufinancování z fondů Evropské unie.
Vojtěch Jurčík, člen Rady Zlínského kraje pro životní prostředí, zemědělství a strategický rozvoj
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů