Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda dnes rozhodne o jezech na Labi

Vláda dnes rozhodne o jezech na Labi

Vláda dnes rozhodne, zda veřejný zájem na výstavbě jezů na dolním Labi výrazně převažuje nad zájmem chránit tamní unikátní přírodu. Meziresortní komise, složená z náměstků některých ministrů, dostala za úkol připravit přehled odborných argumentů, aby mohla vláda rozhodnout s vědomím všech souvislostí.

Komise pracovala téměř dva měsíce, závěrečná redakce podkladů na ministerstvu dopravy (MD) však bohužel ze souhrnu faktografie udělala jednostranné doporučení stavbu schválit. Výsledný text obsahuje nepřesné nebo dokonce zavádějící formulace. MD zcela asymetricky zasahovalo do textů MŽP i bez jeho vědomí. Úpravy podle připomínek MŽP provedeny nebyly, a to ani v těch pasážích textu, kde došlo v průběhu jednání ke shodě. Ministerstvo životního prostředí s tímto postupem nesouhlasí, považuje jej za rozpor vůči vládou zadanému úkolu a za snahu účelově ovlivnit rozhodování vlády ve prospěch stavby.

„Postup některých státních úředníků je pro mne nemilým překvapením, zvlášť poté, když jsme se na konkrétním postupu s mým resortním kolegou z MD vcelku korektně dohodli. Snahu vložit do úst MŽP doporučení ke stavbě, kterou po předložení podkladů nadále považujeme za ekonomicky neodůvodněnou a nerentabilní musím jednoznačně odmítnout a nemohu pod její doporučení připojit svůj podpis. Výstavba jezů na Labi by významně poškodila přes polovinu cenných biotopů v území a znamenala by také porušení mezinárodních závazků České republiky,“ komentoval výsledek jednání komise náměstek ministra životního prostředí RNDr. Ladislav Miko.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů