Pátek, 29. března 2024

Slovensko a Maďarsko obnovily jednání o vodním díle na Dunaji

Slovensko a Maďarsko obnovily jednání o vodním díle na Dunaji
BRATISLAVA - Vládní delegace Slovenska a Maďarska, které zatím bezvýsledně hledaly řešení ve sporu o dostavbu druhého stupně Soustavy vodních děl Gabčíkovo- Nagymaros, dnes po více než dvouleté pauze obnovily jednání. Hlavním výsledkem bratislavské schůzky však bylo pouze konstatování obou stran, že existuje vůle k dohodě.

\"Dohodli jsme se na dalším pokračování expertních jednání,\" řekl novinářům zástupce slovenské strany Dominik Kocinger. Budapešť a Bratislava souhlasily s vytvořením nové ekonomické komise a při hledání východiska se chtějí inspirovat směrnicemi Evropské unie.

Právní skupina expertů dostala za úkol, aby určila vlastní mandát. Maďaři tím totiž podmiňují uznání předchozích dohod jiných odborníků z technické komise.

\"Jsem optimista a věřím, že nebudeme hrát ping-pong, ale dohodneme se,\" dodal Kocinger, který naznačil, že pozvání k jednacímu stolu by mohli dostat také experti z EU.

Maďarský zástupce György Erdey zdůraznil, že jednání musí brát v potaz celou škálu hledisek, tedy životní prostředí, energetiku, lodní dopravu i protipovodňovou ochranu. Potvrdil ovšem, že pro Budapešť jsou nadále nepřijatelné závěry, ke kterým dospěli odborníci z obou stran v roce 1998. Tehdejší maďarská vláda ale dohodu nepodepsala.

Obě strany budou ale nadále vycházet z verdiktu Mezinárodního soudního dvora v Haagu z roku 1997. Tribunál dal tehdy za pravdu Slovensku v tom, že Maďarsko rozhodnutím o pozastavení výstavby druhého stupně vodní elektrárny v Nagymarosi porušilo platnou smlouvu. Slovensko na druhé straně podle Haagu nemělo samostatně vybudovat část stavby na vlastním území, která byla dokončena v roce 1993 a ročně vyrábí až 2,6 kilowatthodiny elektřiny.

Ministři zahraničí obou zemí Eduard Kukan a László Kovács, kteří se dnes setkali v jihoslovenském Štúrovu, odmítli spor kolem Gabčíkova komentovat. Shodli se, že tuto problematickou otázku musí vyřešit odborníci, a ne politici.

\"Toto není politická záležitost a nemají ji ani řešit politici, ale v první řadě odborníci. Politici musí zabezpečit, aby tato komplikovaná otázka nebyla příčinou sporů,\" řekl Kovács s tím, že Maďarsko je pro řešení, které bude v souladu s rozhodnutím haagského soudu.

\"Chceme to řešit na odborné úrovni,\" doplnil Kukan s tím, že zpolitizování této otázky, by byl rizikový faktor pro další slovensko - maďarskou spolupráci.

Na výstavbě soustavy vodních děl na Dunaji se Maďarsko a bývalé Československo dohodly ještě v roce 1977. Už na začátku 80. let ale Maďaři navrhli přerušení stavby kvůli ekonomické náročnosti. V roce 1989 potom budapešťská vláda úplně zastavila práce na stupni Nagymaros, hlavně s odvoláním na ekologii. Slovenská vláda reagovala samostatným postupem a dokončila vlastní část díla. Spor o dokončení se ale vlekl dál a dodnes představuje jeden z neuralgických bodů slovensko-maďarských vztahů.

Zdroj: České noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů