Pátek, 19. dubna 2024

Inspekce udělila loni firmám na jihu Moravy vysoké pokuty

Inspekce udělila loni firmám na jihu Moravy vysoké pokuty
Statisícové pokuty udělila loni brněnská pobočka České inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmám z jihu Moravy, a to zejména za porušování předpisů a znečišťování ovzduší. Nejvyšší trest 750.000 korun dostala společnost Český plyn, která podle inspektorů prodávala špatně označené nádoby s plynem. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

\"Vysokou pokutu (Českému plynu) jsme udělili vzhledem k závažnosti případu, protože případná chyba mohla ohrozit zdraví a životy lidí,\" řekl listu Pavel Rabušic z oddělení odpadového hospodářství brněnského pracoviště inspekce.

Za Českým plynem jsou na žebříčku pokutovaných firmy Sako Brno a Pliva-Lachema. Oběma inspektoři udělili sankci po 400.000 korunách. První ze společností zajišťuje svoz a likvidaci odpadu v Brně a byla potrestána zejména za znečišťování ovzduší ve městě. Její spalovna totiž loni několikrát překročila povolené limity.

Výrobce léčiv Pliva-Lachema také sídlí v Brně. Podnik dostal od inspektorů pokuty dvě: sto tisíc korun za to, že nedodržel administrativní postup při kolaudaci modernizace jednoho z výrobních objektů a 300.000 korun za znečišťování ovzduší.

Mezi ekologickými hříšníky se podle listu objevují také obce a města. Například město Dolní Kounice z Brněnska zaplatila pokutu 200.000 za vypouštění odpadní vody do řeky Jihlavy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů