Pátek, 29. března 2024

Rozšíření čistírny nic nebrání

Rozšíření čistírny nic nebrání
Zanedlouho země vstoupí do Evropské unie. S tím je spojena řada požadavků, mezi něž patří věnování zvýšené pozornosti ekologii. Žádné město se už v budoucnu například neobejde bez moderní čistírny odpadních vod.

Česká Skalice - Zastupitelé na svém pondělním zasedání schválili znění smluv souvisejících se zvýšením kapacity a s rozšířením čistírny odpadních vod. Na této nákladné stavební akci, která přijde na zhruba 22 milionů korun, se podílí nejen Státní fond životního prostředí (SFŽP) ČR a město, ale také podniky Skaličan a Platex.

Spoluúčast dvou podniků
S podnikem Skaličan, který bude čistírnu využívat, byla podepsána smlouva o finanční spoluúčasti ve výši 5,5 milionu korun. S dalším podnikem Platex byla uzavřena darovací smlouva na částku 1,5 milionu korun. Kromě toho SFŽP poskytne městu dotaci ve výši 16,6 milionu a půjčku 1,1 milionu, která je podmínkou pro přijetí dotace. Zbytek musí radnice uhradit ze svých zdrojů. Stavební akce bude zahájena ještě v letošním roce. Nynější čistírna odpadních vod je v provozu více než pět roků. \"V současné době se staví to, co se původně stavět mělo. Po pěti letech se navyšuje kapacita. Je to jistota, že vodní hospodářství bude ve městě i v budoucnu dobře fungovat,\" řekl zastupitel Petr Fejfar.

Získat dotaci je výhodné

Než došlo ke schválení všech smluv, vedla se o nich široká diskuse. Panovala shoda, že získat dotaci v takové výši je velmi výhodné. \"Například projednávání smlouvy se Skaličanem nebylo jednoduché. Domnívám se, že dohoda je výhodná pro obě strany,\" uvedl právník města Luděk Jirouš. Podle starosty Tomáše Hubky vychází tato akce z objektivní potřeby města a jako záměr už byla projednána v říjnu minulého roku. V rámci přípravy realizace byla zpracována projektová dokumentace a uskutečnilo se výběrové řízení na dodavatele díla,\" prohlásil starosta.

Daň může zdražit stavbu

Dotace na výstavbu je již písemně potvrzena, smlouva s dodavatelem uzavřena. Jak už bylo uvedeno, kromě vlastních zdrojů města byly k finanční spoluúčasti vyzvány dva významné zdejší podniky. Rozšíření a zvýšení kapacity čistírny odpadních vod má být dokončeno v předpokládaném termínu do závěru letošního roku. Vzhledem k tomu, že je reálné zvýšení daně z přidané hodnoty, musí město počítat s určitou finanční rezervou, protože není vyloučeno, že se stavba tímto krokem může prodražit.
\"Samozřejmě jsme připraveni i na tuto možnost,\" sdělil nám starosta Hubka.

Čistírna odpadních vod je v provozu přes pět roků.
V současné době bude její kapacita navýšena.
Jde o stavební akci za zhruba 22 milionů korun.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů