Pátek, 29. března 2024

Olomoucký kraj zřídí zvláštní účet pro likvidace havárií

Olomoucký kraj zřídí zvláštní účet pro likvidace havárií
OLOMOUC - Olomoucký kraj zřídí zvláštní účet, na kterém bude shromažďovat peníze, které použije v případě nouze k financování likvidace havárií ohrožujících vodu. Rozhodli o tom krajští radní.
Na zvláštní účet budou ukládány příjmy z poplatků za odběr podzemní vody, které hejtmanství inkasuje od letošního roku. \"Kraje dostávají polovinu poplatků, zbývající část plyne Státnímu fondu životního prostředí. Užití těchto finančních prostředků je omezeno zákonem. Předpokládaný příjem Olomouckého kraje je 20 až 25 miliónů korun ročně,\" uvedl Ivo Heger z olomouckého hejtmanství.
Peníze z účtu budou moci být podle něj využity v případě, že bude třeba likvidovat havárii ohrožující povrchové nebo podzemní vody, jejíž viník nebude znám. Peníze mohou být použity jak v případě jednorázových havárií, tak i starých ekologických zátěží.
Kraj rovněž zvažuje vypracování programu podporujícího výstavbu a obnovu vodohospodářské infrastruktury, který by rovněž mohl být financován ze zmiňovaných poplatků.
\"Důvodem je fakt, že předpokládané příjmy kraje přesahují zákonem stanovenou výši desetimiliónové rezervy na likvidaci havárií. Kraj by z nového programu mohl přispívat na opatření k ochraně vodních zdrojů před znečištěním a povodněmi, výstavbu a obnovu vodovodů a úpraven vod a budování a rekonstrukce čistíren a kanalizace,\" dodal Heger.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů