Pátek, 19. dubna 2024

Kde vzít desítky milionů a nekrást?

Kde vzít desítky milionů a nekrást?
Lukavice - Zdejší zastupitelé stojí před zdánlivě neuskutečnitelnou investicí. Nejpozději do dvou let musí v obci nechat vybudovat čističku odpadních vod za téměř sedmdesát milionů korun.
\"Odpadní voda nyní teče do našeho rezavého potoka, který směřuje přímo do řeky Chrudimky. Nenajde se v něm už ani jedna rybička. V roce 2006 nám na tohle končí povolení,\" říká lukavický starosta Josef Doležal.
Čistička samotná vyjde na čtyřicet milionů, dalších třicet bude stát splašková kanalizace spolu s odželezňovací stanicí na likvidaci kyselých vod. Od ministerstva životního prostředí obec očekává z celkové sumy zhruba osmdesátiprocentní dotaci. Stejně ji pak zbývá k zaplacení nejméně ještě čtrnáct milionů korun. Roční rozpočtové příjmy přitom činí čtyři a půl milionu. Jak dát potřebné peníze do kupy, se zatím neví.
\"Jednou z možností by byl úvěr od banky, který však není jistý, protože Lukavice ještě splácí loňskou výstavbu bytů. Jako druhé optimální řešení se jeví půjčka,\" podotýká starosta Josef Doležal. Lukavici finančně dost vyčerpá už letošní rok, kdy má být zprovozněn vodovod v místní části Vížky. Ten \"spolkne\" celé dva miliony korun.
Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů