Čtvrtek, 25. dubna 2024

Záplavy v Dominikánské republice a na Haiti - přes 250 mrtvých

Záplavy v Dominikánské republice a na Haiti - přes 250 mrtvých
 Již více než 250 lidských životů si vyžádaly záplavy, které postihly o víkendu Dominikánskou republiku a Haiti. Oba státy leží na karibském ostrově Hispaniola, který od minulého týdne sužují silné lijáky.

V Dominikánské republice zahynuli nejméně 104 lidé, z toho 94 v Jimaní u hranice s Haiti (asi 280 kilometrů jihozápadně od Santo Dominga), kde vodní živel spláchl většinu obydlí. Dodávky elektřiny byly přerušeny v jedenácti městech a nejméně 450 domů bylo zničeno. Evakuováno bylo již přes 13 tisíc lidí.

V Jimaní je také na 250 lidí pohřešováno a 122 zraněných obyvatel bylo hospitalizováno. Do postižené oblasti už míří pomoc v podobě potravin, lůžek, léků a moskytiér.

Meteorologové předpovídají, že je třeba počítat s dalším zhoršením počasí: kromě proudů vody jsou očekávány také silné nárazové větry. V Jimaní naměřili během pěti šesti hodin 247 milimetrů srážek, což je největší množství naměřené v oblasti v jeho dějinách. Zrušeno bylo vyučování, protože voda zatopila i školní budovy.

Na severu Dominikánské republiky je odříznuto vodami od světa přes 200 obcí. Přitom v tamních dvou komunitách La Vega a Santiago jsou hlavní rýžová pole, pročež se úřady obávají, že letošní úroda je ztracená. Zcela pod vodou se ocitly i banánovníkové plantáže i plochy s jinými plodinami.

V sousedním Haiti přišlo o život při záplavách podle poslední bilance 151 lidí. Vodní živel zcela zničil obci Fonds Vérette ležící severovýchodně od metropole Port-au-Prince. Dvě osoby jsou pohřešovány.

I Haiti zaznamenalo značné škody na kulturních plodinách - kukuřici, banánovnících a prosu, které tvoří hlavní součást jídelníčku zdejších obyvatel.

V nedalekém Puerto Rico je pohřešována jedna osoba. V oblasti Antigua a Barbuda došlo také k výraznému zhoršení počasí. V pondělí byly proto všechny školy zavřeny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů