Pátek, 19. dubna 2024

Newyorští židé se bojí pít vodu

Newyorští židé se bojí pít vodu
Je sklenka vody z newyorského vodovodu košer, nebo ne? Jednoznačné odpovědi na tuto otázku se již několik dní domáhají stovky židů ve městě, kde jich žije téměř milión. Někteří si již začali kupovat filtry, které doporučili rabíni.
Příčinou rozruchu jsou asi milimetr dlouzí drobní korýši z řádu klanonožců, viditelní občas pouhým okem. Pojídání hmyzu či drobných mikroorganismů ale není podle židovských tradic košer.
Když zvětšené fotografie korýšů vytiskly newyorské deníky, propuklo zděšení. Rabíni nyní zvažují, zda bude kromě filtrů zapotřebí ještě nějaké další opatření. Než vydají definitivní rozhodnutí, mají prý opatrnější židé pít vodu raději jen filtrovanou, balenou nebo převařenou.
\"Vydali jsme nařízení, že by si měli vodu filtrovat,\" řekl stanici AP rabín Jicchak Glick. \"Stále přemýšlíme o tom, jak situaci vyřešit v souladu s židovskou tradicí.\"
Podle ní je zakázáno pojídání korýšů včetně garnátů, krabů či humrů. Ani milimetr dlouhý mikrob nepatří podle rabínů do pitné vody. Židé doufají, že jim pomůže radnice, ale nejspíš marně. Příslušné Oddělení pro ochranu životního prostředí argumentuje, že mikroorganismy jsou neškodné a nelze je účinně vyhubit.
\"Dostáváme kvůli tomu telefonáty dnem i nocí,\" řekl časopisu Jewish News rabín Moše Elefant z oddělení kašrutu newyorské Ortodoxní unie. Jeho inspektoři prošli celé město a zjistili, že paradoxně nejhůře je na tom ortodoxní čtvrť v Brooklynu.
O skandálu s vodou se poprvé začalo mluvit před čtrnácti dny, když byla obviněna jedna izraelská společnost, že jí dovezená zelenina je napadena hmyzem a není tudíž košer. Izraelci se bránili, že situace vznikla až po omytí zeleniny vodou z newyorského kohoutku.
Podobné skandály se ale netýkají pouze židů. Potraviny a nápoje dozorované rabinátem jsou totiž v USA stále větším byznysem. Košer výrobky jen v této zemi záměrně kupuje 10,5 miliónu lidí. Většina z nich volí potraviny s certifikátem \"U\", i když sami nejsou židé. Košer se v souladu s módou stravují i mnohé celebrity, například zpěvačky Madonna a Britney Spearsová či herečka Winona Ryderová.
Židovská gastronomie vylučuje vepřové maso a pro použití do pokrmů jsou přípustné pouze zvlášť upravená masa ryb, drůbeže a hovězího. Maso a mléko se nesmí kombinovat. V moderní době jsou zakázána i umělá barviva, konzervační látky či želatina, takže dodržování norem je stále složitější.
Newyorská Ortodoxní unie, která si nechává od firem tvrdě platit za vydávání certifikátu opravňujícího ke značce \"U\" na obalu, vydělává podle listu San Francisco Chronicle asi dvacet miliónů dolarů ročně.
I když jsou potraviny s certifikátem \"košer\" mnohem dražší, než obyčejné, je o ně velký zájem. Američané utratí za potraviny a nápoje 486 miliard dolarů ročně, z toho 150 miliard připadá na ty s certifikátem \"košer\". Neobejdou se bez něj ani potravinářští giganti jako jsou firmy Coca-Cola, Kellogg, Lipton, Starbucks či Nestlé.
Muslimové mají jistotu, že košer výrobky neobsahují vepřové maso. Vyhovují i lidem s alergií na mléčné výrobky, jiní je automaticky považují za zboží vyšší kvality. Do USA se výrobky schválené rabínem začínají dovážet už i z Číny, Japonska a Indie. K mání je dokonce košer výživa pro psy a kočky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů