Pátek, 19. dubna 2024

Devět obcí z Plzeňska vyčistí řeku Radbuzu

Devět obcí z Plzeňska vyčistí řeku Radbuzu
Osm set milionů korun bude stát největší ekologický projekt v Plzeňském kraji s názvem Čistá Radbuza.

Plzeňský kraj - Největší ekologický projekt v Plzeňském kraji - Čistá Radbuza, který si vyžádá téměř 800 milionů korun, dokončuje devět obcí mikroregionu Radbuza s 33 tisíci obyvateli.
Do konce června předloží obce podél 70kilometrového toku spolu s ministerstvy životního prostředí a pro místní rozvoj v Bruselu žádosti o dotace. Uvedl to předseda mikroregionu Jaroslav Sýkora.
Budování 90 kilometrů kanalizačních řadů a intenzifikace čistíren vod od Bělé po Plzeň má začít v polovině roku 2005 a skončí do konce roku 2008.
\"Jedná se o jeden z velkých ekologických projektů v rámci Fondu soudržnosti, přihlášku nyní dopracováváme,\" řekl ředitel odboru integrovaného financování ministerstva životního prostředí Tomáš Oliva. Rozpočet akce je 25 milionů eur, obce mohou získat až 82 procent oprávněných nákladů, což je 20,5 milionu eur. Brusel bude o žádosti rozhodovat na podzim a první peníze přijdou na konto mikroregionu už letos.
\"Musíme je mít do konce roku, abychom mohli co nejdříve začít,\" dodal Sýkora.
Podle Olivy je tento projekt velmi složitý a průkopnický zejména proto, že předkladatelem žádosti není vodárenská společnost jako u většiny ostatních případů, ale sdružení obcí. Podobnou žádost eviduje ještě ministerstvo u nákladnějšího projektu Čistá Bečva. ČR dostane letos z Fondu soudržnosti 113 milionů eur a přibližně stejnou sumu má dostávat každý rok.
Od roku 2000 vložil svazek obcí podél Radbuzy do příprav projektu přes deset milionů korun.
\"Dokončujeme geologické průzkumy a rozjíždí se projekty pro stavební povolení, která by měly obce mít koncem roku,\" uvedl Sýkora. Podle něj dostal nyní mikroregion na přípravu projektu osmimilionovou dotaci od kraje.
Města a obce mikroregionu s více než 2000 obyvateli chtějí být s předstihem připraveny na přísné normy EU pro vypouštění odpadních vod. Obce nad 2000 obyvatel budou muset splňovat normy od roku 2010.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů