Sobota, 20. dubna 2024

Obec zpracovává projekt čistých odpadních vod

Obec zpracovává projekt čistých odpadních vod
Vrchlabí - V rámci předvstupních fondů Evropské unie se město zapojilo do projektu Čisté horní Labe. Ten zahrnuje nejen současnou výstavbu a modernizaci čistírny odpadních vod, ale také kompletní rozvod kanalizací po celém Vrchlabí.
\"V projektu jde o zavedení kanalizace a svodů do čističky ze všech, i těch nejodlehlejších částí města. To čítá kolem padesáti kilometrů kanalizací,\" popsal starosta Jan Sobotka. V obci jsou v současné době i takové lokality, kde obyvatelé nemají ani septiky.
\"Například v celých Herlíkovicích není kanalizace vůbec zmapovaná a čeká nás kompletní rekonstrukce,\" uvedl Sobotka. Aby město mohlo dál pokročit s akcí, připravuje žádost o dotaci z kohezního fondu ochrany životního prostředí. Představitelé Vrchlabí musejí v dokumentu prohlásit, že zbytek peněz na rozvoj kanalizací poskytnou z městských prostředků.
\"Toto povinné prohlášení o spolúčasti se týká až deseti procent celkové ceny. Protože jde o velkou sumu v řádu několika milionů korun, musí náš závazek nejprve projednat zastupitelstvo,\" doplnil Jan Sobotka.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů