Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci poslali první stížnost do Bruselu. Vadí jim vodní kanál

Ochránci poslali první stížnost do Bruselu. Vadí jim vodní kanál
K Evropské komisi míří z Česka poprvé po vstupu země do EU stížnost na činnost českých úřadů. Ochráncům přírody se nelíbí, jak úředníci postupovali při povolování stavby kanálu na Labi u Přelouče.
Ve stížnosti Evropské komisi, kterou včera podalo občanské sdružení Svoboda zvířat, stojí, že schválený projekt splavnění Labe je v rozporu s evropskými směrnicemi na ochranu přírody. Sdružení tvrdí, že tříkilometrový kanál zničí část slepého říčního ramene, což zlikviduje nebo vážně ohrozí šestadvacet chráněných druhů živočichů a rostlin. Tato oblast je navržena do evropské soustavy chráněných oblastí Natura 2000.
\"Sdružení využilo svého práva, které náleží každému občanovi Evropské unie,\" říká Pavel Doucha z Ekologického právního servisu, který organizaci zastupuje. \"Úřady se v povolovacích řízeních nezabývaly dalšími variantami splavnění Labe. Naší snahou tedy je prosadit alternativní řešení,\" dodal Doucha.
Výjimku pro výstavbu plavebního stupně na Labi, který má umožnit splavnění řeky až do Pardubic, vydalo Ministerstvo životního prostředí v prosinci. Úřad doufá, že Evropská komise rozhodne v jeho prospěch.
\"Domníváme se, že plánovaný kanál posoudilo ministerstvo dostatečně,\" říká mluvčí Karolína Šůlová. Dodala, že ministerstvo si vymohlo takové podmínky, aby příroda nebyla vodním dílem významně poškozena.
Investor, státní Ředitelství vodních cest, musí například vybudovat náhradní stanoviště pro ohrožené druhy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů