Středa, 24. dubna 2024

Zelení v Německu vzali labské vodní dálnice na milost

Zelení v Německu vzali labské vodní dálnice na milost
Děčín - Němečtí zelení ustoupili od nesouhlasu s technickými úpravami vodních cest. Labe se proto stalo cílem velkých investic. Totéž čeká i Česko, míní Jiří Aster, jednatel Českosaských přístavů.
Proč už úpravy Labe německým ekologům nevadí?
Hledají východisko z velkého nárůstu automobilové dopravy. Kromě toho se přesvědčili, že přes stavební práce na německé části Labe, vzrůstá počet bobrů, čápů, rybích druhů, lososi a mořští pstruzi nejsou nijak dotčeni. Pestrý život je také u obnovených regulačních výhonů. Bylo to zjištěno již v roce 2001 při hodnocení biosférické rezervace Střední Labe. Plavba a ekologie se nevylučují. Proto bylo již investováno do přístavů a řeky Labe přes 400 milionů eur.
Co z toho pro ekology vyplývá?
Spolupráce s lodní dopravou. Proto například Bärbel Höhnová, ministryně životního prostředí ze spolkové země NordrheinWestfalen a členka Strany zelených, oficiálně potvrdila význam vnitrozemské plavby pro ekologický vývoj dopravy. Prohlásila, že její rezort podporuje usídlování zpracovatelského průmyslu v přístavech, aby se tím zlepšil přechod zboží na vodu.
Oživí to německé investice na Labi?
Spolková vláda přijala plán regulace Labe do roku 2008 na plavební hloubku 160 cm po 95 procent dní v roce, a na hloubku 250 cm po polovinu času v roce. Souhlasí s tím i spolkové ministerstvo životního prostředí.
Co čeká českou část řeky?
Plavba je perspektivní. Saské podnikatelské kruhy proto investují do přístavních zařízení v Děčíně a v Lovosicích. Investice v české části Labe musí logicky následovat.
Co je dobré v Německu nemusí platit v Čechách?
Vodní doprava je všude velkokapacitní, energeticky úsporná, přísné předpisy dále zvyšují její ekologičnost. Do šesti let se množství přepraveného zboží může zdvojnásobit. Proto má doprava na Labi budoucnost.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů