Čtvrtek, 28. března 2024

Nových rybníků na jihu Čech moc nepřibylo, spíše se jen opravují

Nových rybníků na jihu Čech moc nepřibylo, spíše se jen opravují
Jižní Čechy - Jen velmi málo lidí v ČR se v minulých letech rozhodlo postavit nový rybník či malou nádrž. Platí to i pro tradiční baštu rybníkářství - Jihočeský kraj. Tyto stavby přitom mohou sloužit nejen k zadržování vody pro období sucha, ale také jako ochrana před povodněmi či jako zdroj elektrické energie. Spíše než do stavby nových rybníků investují jejich majitelé do odbahnění a rekonstrukcí, na které získávají podporu od státu.

V budoucnu potrápí sucha
\"Nových rybníků je velmi málo a téměř nepřibývají,\" řekl předseda Českého přehradního výboru Vojtěch Broža.
Podle něj je tento trend velmi nepříznivý především s ohledem na změny podnebí a předpokládaný úbytek vody v přírodě. Do budoucna se totiž předpokládá, že ČR budou trápit větší sucha a naopak dešťů i povodní bude ubývat. Rybníky přitom pomáhají přírodě vyrovnat se s oběma extrémy. \"Když se to nebude řešit, mohlo by být pozdě,\" soudí Broža a potvrzují to i statistiky. Zatímco v 17. století existovalo v celé ČR asi 75 000 rybníků, nyní je jich jen zhruba třetina.

Situace v regionech
Například na Písecku vznikly v posledních dvou letech jen asi tři nové rybníky. Podle Naděždy Černické z odboru životního prostředí tamní radnice jde vesměs o malé soukromé rybníky, které majitelé zbudovali na zamokřených plochách. \"Je to otázka peněz, proto je toho tak málo,\" soudí.
Asi dvacet nových rybníků a nádrží vzniklo za posledních pět let na Strakonicku, Blatensku a Vodňansku. Podle informací strakonické radnice jsou majiteli fyzické i právnické osoby a jde opět většinou o malé vodní plochy. Na Jindřichohradecku, kam patří i nejznámější třeboňská rybniční soustava, vydali za dobu působení okresního úřadu odhadem 200 rozhodnutí o stavbě rybníka či vodní nádrže. Podle vedoucího odboru životního prostředí jindřichohradecké radnice Františka Floriána jsou však v těchto číslech zahrnuty i práce na obnově již zašlých rybníků.

Slovy statistiky
V celých jižních Čechách je evidováno na 7000 rybníků, jejichž celková rozloha je více než 30 000 hektarů. Je zde také největší vodní nádrž Lipno. Region má více než polovinu veškeré vodní plochy ČR. Osm z deseti největších rybníků leží v Jihočeském kraji.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů