Čtvrtek, 28. března 2024

Soud zajímá, kdo odvodnil řečiště

Soud zajímá, kdo odvodnil řečiště
Okresní soud se začal zabývat kauzou, v níž jsou žalováni provozovatelé malé vodní elektrárny na Chrudimce z poškození části vodního toku v chráněné krajinné oblasti.

Chrudim - Soud měl včera jednat o netypickém případu. Provozovatelé malé vodní elektrárny totiž měli poškodit v chráněné oblasti vodní tok. Než ale mohlo včerejší hlavní líčení vůbec začít, muselo být odročeno. Jeden z obžalovaných, Milan Buška, odcestoval údajně do Velké Británie, a tak se nechal omluvit advokátem.
Jeho právním zástupcem i manželky Moniky je Jaroslav Čapek, mediálně známý ze zastupování šlechtického potomka Františka Oldřicha Kinského. Teď se musí na žádost svých klientů zabývat obžalobou, jež oba provozovatele malé vodní elektrárny v bývalém mlýnu v Bojanově-Petrkově viní z toho, že měli v letech 2003 a 2004 převádět veškerou přetékající vodu přes náhon na svoji elektrárnu. To mělo vést k poškození tamního ekosystému odvodněním části řečiště a zavinit úhyn chráněných živočichů.
Současně se jim klade za vinu, že od října 2003 do letošního února neplnili svoji povinnost dodržovat při převádění vody z Chrudimky minimální průtok přes hranu jezu, jak jim určila Česká inspekce životního prostředí. Měli se tak podle státního zastupitelství dopustit ohrožení a poškození životního prostředí a maření výkonu úředního rozhodnutí. Manželé se však hájí doklady, jež je mají opravňovat k odběru vody. Za skutečné viníky označují provozovatele vodních nádrží a elektráren na Chrudimce, již měli zapříčinit nízký přítok vody.

\"Budu teď zjišťovat, zda je Milan Buška ve Velké Británii. Podle toho se rozhodnu, jak postupovat dál,\" komentuje odročení soudce René Tinz.

Státní zastupitelství: bylo poškozeno životní prostředí.
Manželská dvojice předkládá jiné doklady.
Soudce hodlá prozkoumat pravdivost omluvenky.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů