Pátek, 19. dubna 2024

Společný postup proti povodním v rámci EU

Společný postup proti povodním v rámci EU
Evropská komise dnes poprvé navrhla společný postup v rámci EU při zlepšování protipovodňových opatření s cílem čelit hrozbám záplav. Komise navrhuje řadu kroků, včetně plánů protipovodňových opatření pro dotčená povodí řek a pobřežní oblasti, map zátopových území znázorňujících rizikové oblasti, koordinace výměny informací, zajištění součinnosti všech relevantních evropských politik a zvyšování veřejné informovanosti.
Česká republika -

Od roku 1998 do roku 2002 Evropa zažila více než 100 velkých povodní včetně katastrofických záplav na Dunaji a Labi v roce 2002. Od roku 1998 v důsledku povodní zahynulo přibližně 700 osob, půl milionu obyvatel ztratilo domov a pojistné škody dosáhly nejméně 25 miliard.

Evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallström řekla: „Katastrofické záplavy ohrožují životy a způsobují lidské tragédie. Negativně ovlivňují i hospodářství a podemílají snahu o dosažení trvale udržitelného růstu v Evropě. Ačkoli jsou záplavy přírodním jevem, kterému nedokážeme zabránit, můžeme se alespoň snažit snižovat pravděpodobnost jejich výskytu a účinněji se chránit. Jsem přesvědčena, že pouze společným úsilím lze zlepšit ochranu proti povodním v celé Evropě. Abychom toho dosáhli, potřebujeme lepší koordinaci a zapojení všech členských států.”

  • Vzrůstající riziko záplav

    Riziko záplav se v průběhu následujících desetiletí pravděpodobně zvýší. Poukazují na to dva trendy. Jednak pravděpodobně vzroste rozsah a četnost záplav v důsledku klimatických změn, tj. většího objemu srážek a vzrůstu hladiny oceánů. Za druhé se může zvýšit rozsah škod, protože v rizikových oblastech žije více lidí a je zde umístěno více majetku (podniky). Kromě toho ke zvýšení rizika záplav podstatnou měrou přispívají lidské aktivity jako odlesňování, napřimování vodních toků, zánik přirozených zátopových území v nivách řek a špatné územní plánování.

  • Proč jednotný postup?

    Cílem je chránit obyvatele a životní prostředí před negativními důsledky záplav. Proto dnes Komise vydala prohlášení, v němž navrhuje společný evropský program ke zlepšení ochrany proti povodním. Členské státy budou spolupracovat na vytvoření a zavedení plánů protipovodňových opatření na úrovni povodí a pobřežních oblastí s cílem zabránit přenášení problémů mezi jednotlivými oblastmi. Mapy zátopových území budou sloužit jako nástroj plánování a komunikace.

    Evropská komise bude zprostředkovávat koordinaci výměny informací o ochraně proti povodním a podporovat nejlepší postupy, ale i zajišťovat, aby všechny relevantní evropské politiky přispívaly k ochraně proti povodním. Členské státy a Komise budou spoluodpovědné za naplňování celého akčního programu.

    Přínosem společného celoevropského úsilí bude vyšší připravenost čelit nebezpečí záplav a tedy lepší ochrana. Kromě toho budou občané pro případ záplav lépe připravení a informovaní a budou vědět, jak se zachovat, aby zmírnili škody. Problematika záplav bude tématem neformálního jednání Rady ministrů životního prostředí, které se uskuteční 18. července 2004. Předsedající Holandsko označilo protipovodňovou ochranu za jednu z priorit.

    Prohlášení Komise a další informace o vodním hospodářství v EU jsou k dispozici na addrese: www.europa.eu.int

  • Zdroj:BudNews
    Sdílet článek na sociálních sítích

    Partneři

    Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
    Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
    ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
    EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
    INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
    ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
    NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
    E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
    Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
    Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů