Pátek, 19. dubna 2024

Revitalizace dolní Berounky

Revitalizace dolní Berounky
Na projekt \"Revitalizace dolní Berounky\", který je zároveň i pilotním projektem Středočeského kraje, má město Beroun šanci získat finanční podporu z Evropské unie ve výši téměř šesti milionů EUR. Systém kanalizačního sběrače se původně ucházel o finanční prostředky z předstrukturálního fondu ISPA. Ten však v roce 2003 svou činnost ukončil a projekt \"Revitalizace dolní Berounky\" byl proto přeřazen do Kohezního fondu Evropské unie, z čehož pro město vyplynuly jiné podmínky pro přidělení dotace, tj. projekt se musel do konce května 2004 upravit podle nových instrukcí. O přidělení finanční podpory se bude na půdě Evropské unie rozhodovat v letních měsících.

Výstavbu kanalizačního sběrače doplňuje další investiční akce -osazení zpětných klapek na stávající městské kanalizaci. Tento projekt bude hrazen z prostředků Ministerstva životního prostředí ČR a s jeho realizací by se mělo začít ještě v letošním roce.

Kanalizační sběrač je projektován z obce Králův Dvůr podél dálnice D5 do berounské čistírny odpadních vod, která má moderní parametry, vyhovující i přísným evropským normám, a kapacitně je připravena území aglomerace s 23 tisíci obyvateli obsloužit. V současné době je na berounskou ČOV napojeno 18 tisíc uživatelů. Její navrhovaná kapacita je přitom až 36 780 uživatelů, což v budoucnu umožní i napojení okolních obcí.

Financování projektu \"Revitalizace dolní Berounky\" pokryje ze dvou třetin evropská dotace, zbývajících zhruba 102 milionů korun půjde z veřejných zdrojů, tzn. z rozpočtů města Beroun a obce Králův Dvůr, Středočeského kraje, Státního fondu životního prostředí a ze státních zdrojů.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů