Čtvrtek, 28. března 2024

Hromadná otrava v deltě Gangy

Hromadná otrava v deltě Gangy
Bakterie z podzemních vrtů pod Bangladéšem a východní Indií ohrožuje zdraví a životy 75 milionů lidí.

Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými myšlenkami. O tom se nyní přesvědčují lidé žijící v deltě řeky Gangy. Více než 75 milionů obyvatel Bangladéše a východoindické provincie Západní Bengálsko pije vodu z podzemních vrtů, která obsahuje jedovatý arzen. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že na následky otravy může zemřít až 270 tisíc lidí, další desítky tisíc mohou dostat rakovinu. \"To je mnohem více než v případě jiných katastrof způsobených lidskou činností, jako třeba v Černobylu,\" cituje ze zprávy WHO britský deník Daily Telegraph.

Příčiny problému spadají do padesátých let minulého století. Tehdy se ve spolupráci s UNICEF, fondem OSN, rozhodlo, že pitnou vodu pro oblast delty Gangy zajistí hlubinné vrty. Mělo se tak zabránit infekcím, které způsobovala znečištěná povrchová voda. Celkem bylo vyvrtáno přes deset milionů vrtů. Podzemní voda se však nachází v usazeninách, které jsou bohaté na sloučeniny arzenu.

Tento prvek se sice sám o sobě do vody dostat nemůže, ale za jeho uvolňování může podle nedávné studie University of Manchester bakterie, která se obvykle živí sloučeninami železa. Jenže v okamžiku, kdy železo dojde, pochutnávají si mikroorganismy na sloučeninách ostatních kovů, mezi které patří i sloučeniny arzenu. Jedovatý prvek se tak dostává do vody.

Rozmnožování bakterie urychlují organické látky, které se do podzemí dostávají ze zavlažovacích kanálů, hnojiv či latrín. Více bakterií pak zlikviduje rychle dostupné železo a pustí se do arzenu. WHO proto už nyní hovoří o hrozbě největší masové otravy v dějinách.

Vědci tvrdí, že zabránit katastrofě lze v zásadě dvojím způsobem: omezit přísun organických živin, či nasadit do podzemí jiné bakterie, které svou činností uvolněný arzen vrátí zpátky do okolních hornin. Hledání vhodného mikroorganismu se už rozběhlo.

AUTOR: Jan Stuchlík
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů