Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nevlídné Máchovo jezero

Nevlídné Máchovo jezero
Koupání zakázáno. V jezeře jsou sinice. Znečištění mikroorganismy je tak vysoké, že hygienici už 15. června vyhlásili zákaz koupání. Městské zastupitelstvo v Doksech považuje za zdroj znečištění Dokeský potok. Chce vystopovat, jak se do něj škodliviny dostávají. Oním potokem je páchnoucí hnědá břečka, protékající městem rovnou do jezera.

Slunce pálí, ale pláže Máchova jezera jsou vylidněné a pár osamělých rekreantů u břehu nerozhodně smáčí chodidla ve vodě. Provozovatelé vodních atrakcí nebezpečí bagatelizují stejně, jak tomu bylo ve Spielbergově filmu o žralokovi. Varovné cedule z pláží postupně zmizely, i když se kvalita vody nezlepšila. \"Zákaz koupání trvá, plavci riskují ošklivou vyrážku,\" řekli Ekonomu pracovníci Hygienické stanice v České Lípě. Tato sezona bude pro podnikatele v cestovním ruchu hubená, minulý víkend přijela k jezeru jen asi pětina z obvyklého počtu turistů, usuzuje starosta města Doksy Zdeněk Krenický z údajů od správců parkovišť.

Na hlavní pláži Staré Splavy upozorňuje na zákaz koupání jen nenápadná cedulka na boku pokladny, a to pouze v češtině. Nic netušící turisté z Holandska a Německa si v klidu kupují vstupenky. Nikdo z personálu se neobtěžuje jim cokoli říci. Hygienici z České Lípy se rozhodli zahájit s nájemci pláže ve Starých Splavech právní spor kvůli neposkytování informací.

Ti se však hájí tím, že jezero jim nepatří, mají prý na starosti pouze pláže, a ty jsou čisté.

AUTOR: Alice Olbrichová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů