Úterý, 16. dubna 2024

Jedovaté bifenyly zatím z Labe nezmizely

Jedovaté bifenyly zatím z Labe nezmizely
Povodeň v létě před dvěma lety vyplavila z továren, polí či městských kanalizací desítky tun chemikálií a dalších škodlivin. Od té doby se voda v Labi vrátila ke stavu před záplavami. Existuje však výjimka: u Pardubic a Neratovic se zvýšily koncentrace polychlorovaných bifenylů (PCB).
\"Kvalita vody v Labi se po povodních v srpnu 2002 v podstatě vrátila na úroveň roku 2001, některé ukazatele, například u těžkých kovů, jsou i nižší. Výjimkou je ukazatel PCB, který se zvýšil zhruba na dvojnásobek,\" konstatovala loni na podzim Česká inspekce životního prostředí.
Povodí Labe včera uvedlo, že limity pro PCB jsou pod Pardubicemi a Neratovicemi stále překračovány. \"Koncentrace PCB mají v obou těchto profilech v letech 2002 až 2004 setrvalý stav,\" řekl mluvčí podniku Václav Jirásek.
Bifenyly jsou karcinogenní, mohou i narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích a do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou.
Obě chemičky, které leží nad zamořenými místy - Synthesie i Spolana - už dříve odmítly, že by zvýšené koncentrace bifenylů v řece způsobily právě jejich provozy. Povodí Labe připustilo, že řeku mohly znečistit i jiné zdroje, například odpad z obcí nebo jiných továren.

MEZITITULEK: Řeka ještě není čistá
I když se kvalita vody v Labi - a rovněž ve Vltavě a dalších tocích - poměrně brzy po povodních vrátila na úroveň před záplavami a v některých ukazatelích je dokonce ještě lepší, neznamená to, že jsou české řeky ideálně čisté.
\"Čistírenskými a dalšími opatřeními se podařilo snížit klasické organické znečištění pod úroveň přípustných limitů,\" sdělil mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek.
\"Od Pardubic po hranici s Německem však Labe stále patří k nejvíce znečištěným tokům specifickými organickými látkami v tuzemsku,\" dodal Jirásek.
V Labi a dalších tocích jsou takové jedy, jako je DDT, rtuť či toluen. Saský zemský úřad pro životní prostředí loni oznámil, že jen v Sasku byly na desítkách tisíc hektarů naměřeny nepřípustné hodnoty rtuti či kadmia. Podle německých vědců přitom pochází část škodlivin z českého území, odkud je v létě před dvěma roky přinesla povodeň.
Marek Rieder z Českého hydrometeorologického ústavu potvrdil, že velká voda \"odplavila\" do Německa část škodlivin. Dodal, že na jejich místo voda přinesla nové nebezpečné látky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů