Středa, 24. dubna 2024

Chybí vaší obci kvalitní letní plovárna?

Chybí vaší obci kvalitní letní plovárna?

Léto je tady a otázka kdy se vykoupat bez zdravotního rizika je opět aktuální. Tradiční koupání v přírodě je vzhledem ke stále častějšímu rozvoji nebezpečných sinic riskantnější a nároky veřejnosti na čistotu vody ke koupání se zvyšují. Výstavba a následný provoz veřejné plovárny nadměrně zatěžuje rozpočet obce a ani koupání v chemicky upravené vodě není pro citlivější jedince a děti bez rizika.

Existuje jiná cesta pro ekonomicky únosné, zdravé a hygienicky nezávadné koupání?

V sousedním Rakousku i Německu se uplatňuje technologie pro koupání spojující v sobě požadavky na koupání v čisté a zdravotně nezávadné vodě. V takzvaném „biotopu“, umělé vodní nádrži, je voda čištěna pomocí rostlin a mikroorganismů ve štěrkovém loži. Tohoto principu, ale v jiném měřítku, využívají i kořenové čistírny odpadních vod. Zhruba polovina vodní plochy je pak určena ke koupání,  druhá tvoří čistící zónu s mokřadními rostlinami.  Oproti klasické plovárně dochází k úspoře vody, energie nutné pro cirkulaci a filtraci vody a nákladů za chemickou úpravu vody. Výstavba takového plovárny je výrazně materiálově úspornější a tím i levnější než stavba klasické plovárny. Využití biotopu v malém pro koupání, zkrášlení a zpestření prostředí i úpravě mikroklima zahrady se už dnes tu a tam objevuje i v České republice.  Rozšíření  „biotopu“ jako veřejného koupaliště je záležitostí firem, které budou schopny takováto díla projektovat i realizovat, poptávky po této technologii a v neposlední řadě i postoji hygieniků.  Svým charakterem bude pravděpodobně tento typ koupaliště posuzován jako koupaliště přírodní, u kterého jsou aplikovány jiné normy pro posouzení kvality vody.

Rosa ve spolupráci s Biologickou fakultou JČU pořádá konferenci o nové technologii pro veřejná koupaliště. Konferencí spojenou s exkurzí bychom rádi k této technologii přitáhli pozornost jak potenciálních uživatelů, tj. zástupců obcí i veřejnosti, tak případných realizačních firem, hygieniků, výzkumníků a dalších propagátorů této ekologicky šetrné technologie v České republice.

Konference

Koupaliště s přírodním čištěním vody

Program konference :

9.30 – 10.00 – Registrace účastníků konference

10.00 – 10.30 - Veřejná koupaliště – současný stav (Dr. Kolář)

10.30 – 11.00 – Výhody a nevýhody koupání v rybníku (Dr. Faina,  Dr. Pechar)

11.00 – 11.30 - Princip biologického čištění vody, význam pobřežních rostlinných lemů (Ing. Vymazal, Dr. Dušek, Dr. Picek)

11.30 – 12.00 - „Biotop“ – koupaliště s přírodním čištěním vody (Malík)

12.00 – 12.30 – Možnosti a omezení využití technologie, ekonomika stavby i   provozu (Ing. Doležal, Malík)

12.30 – 13.00 – technologie, legislativa, stav v zahraničí, vhodné materiály pro stavbu (Ing. Doležal, Malík, zahraniční host)

13.00 – 13.30 – oběd

13.45 – 15.45 – exkurze na zahradní (soukromou) variantu koupaliště

Konference  se koná 16. září 2004 v Českých Budějovicích v aule Bobík v areálu Jihočeské univerzity

více informací a přihlášku najdete na  www.rosa.ecn.cz

Konferenční poplatek 500 Kč (včetně exkurze, oběda, kávy, materiálů)

Přihlásit se můžete také odesláním tohoto vyplněného formuláře na mailto:rosa@ecn.cz (číslo účtu pro přímou platbu 12199723/0300)

Jméno

 

Příjmení

 

Obec

 

Adresa

 

Telefon

 

e-mail

 

Počet osob

 

Zajistit nocleh*

ANO

NE

Zaplatím 500 Kč z účtu číslo* :

 

 

Na základě zaslané faktury. IČO*:

 

 

* zvolte ze dvou možností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů