Čtvrtek, 18. dubna 2024

Starosty zajímala čistota přehrady

Starosty zajímala čistota přehrady
BYSTŘIČKA - Jednání u kulatého stolu o budoucnosti přehrady Bystřička se v minulých dnech konalo na tamním obecním úřadě. Setkání starostů okolních obcí byl přítomen také generální ředitel Povodí Moravy Ivan Pospíšil a zástupci meziříčských ochránců přírody.

Přehrada na Bystřičce byla postavena v letech 1908- 1912 a je druhou nejstarší v celé republice. V současné době prodělává náročnou rekonstrukci hráze, na řadu má přijít také odstranění bahna ze dna přehradní nádrže. Starostové obcí Bystřička, Růžka, Velká Lhota a Malá Bystřice již nyní zvažují, jak zajistit, aby se sem po ukončení oprav co nejdříve vrátili turisté. \" Vnímáme okolní přírodu často méně než přijíždějící turisté. Chtěli bychom Bystřičku znovu oživit, aby se sem vraceli turisté z Česka i zahraničí,\" uvedl starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček. Obec by podle něj ráda nabídla kvalitnější služby včetně sociálního zázemí a širších ubytovacích kapacit. \" Mohla by se zde také prosadit agroturistika, pro kterou máme podnikatelské zázemí,\" uvažuje Fojtíček. Všechny úvahy jsou ale podmíněny kvalitou vody v přehradě, a tedy i jejím odbahněním a vybudováním čističky odpadních vod pro okolní obce. \" Problémem je, že by se obce musely spojit, aby dosáhly ekvivalentu nad dva tisíce obyvatel. Povolení k vypouštění odpadních vod máme do konce roku 2008, nelze proto na nic čekat a je třeba se pustit do přípravy projektu,\" upozornil starosta Bystřičky.
Problémy s využíváním grantových schémat či jiných projektů, které by umožnily získání finančních prostředků, potvrdil také starosta Růžďky Pavel Kotrla. \" Malá obec na tyto peníze nedosáhne. Zápasí s vlastním rozpočtem, a nemá šanci zpracovat kvalitní projekty a zabývat se jimi v potřebné míře,\" konstatoval Kotrla.
Prioritou přehrady na Bystřičce však přesto zůstává její protipovodňová ochrana. \" Zajímá nás retenční prostor. Ovlivňuje hlavní funkci přehrady, tedy zachycení vody,\" tvrdí generální ředitel Povodí Moravy Ivan Pospíšil. Vzhledem k současnému vypuštění a probíhající rekonstrukci hráze je tedy podle něj historická příležitost přehradu odbahnit. K odtěžení části bahna z přehrady také skutečně dojde. \" Projekt obsahuje i princip záchytné nádrže snižující stárnutí přehrady. Vyčistila by se horní část, vytipováno pro odvoz nánosů je zhruba dvanáct lokalit,\" konstatoval Pospíšil.

JAN PATKOŠ

Fotografie: Starostové obcí ležících u přehrady Bystřička chtějí oživit turistický ruch v této části Valašska.
Fotografie: Irena Šrámková
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů