Čtvrtek, 25. dubna 2024

Program ozdravění vod Máchova jezera začíná mít konkrétní podobu

Program ozdravění vod Máchova jezera začíná mít konkrétní podobu

Dne 17.8. 2004 proběhlo veřejné zasedání zastupitelstva města Doksy. Hlavním bodem byla nepříznivá situace týkající se kvality vody v Máchově jezeře. Jednání se zúčastnili i pozvaní zástupci vlastníka - státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a některé další subjekty - Rybářství Doksy s.r.o., Povodí Ohře s.p. a další. Přítomna byla zhruba i stovka místních občanů.

Máchovo jezero trpí v posledních letech nadměrným rozvojem některých druhů sinic, které jsou toxické a nebezpečné pro lidské zdraví. Důvodem je vysoká zásoba živin v sedimentech na dně nádrže, především fosforu. V druhé polovině 20. století bylo totiž Máchovo jezero využíváno pro intenzivní chov ryb a hnojeno superfosfáty. Také používání pracích prášků obsahujících fosfor a následné nedostatečné čištění odpadních vod sehrálo svou roli. V kombinaci s organickým znečištěním v posledních desetiletích došlo k uvolňování fosforu ze sedimentů a vytvoření optimálních podmínek pro rozvoj sinic. Zákaz koupání, který na základě vysokého výskytu nebezpečných druhů těchto mikroskopických rostlin vyhlásili na této lokalitě hygienici již v červnu letošního roku, se negativně odrazil na příjmech z turistiky a řada místních firem stojí před ekonomických krachem.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR převzala Máchovo jezero od Pozemkového fondu před rokem a čtvrt. Důvodem byl zvýšený zájem státní ochrany přírody o celou rybniční soustavu, na které se nachází např. Národní přírodní rezervace Novozámecký rybník nebo Břehyně - Pecopala a řada dalších zvláště chráněných území. Od té doby ve spolupráci s vedením města Doksy, Rybářstvím Doksy s.r.o., odborníky z třeboňské firmy ENKI o.p.s. a dalšími subjekty připravuje kroky vedoucí k ozdravění vod Máchova jezera. Tato opatření lze rozdělit zhruba do 3 skupin. V první řadě je nutné zabránit vnášení dalších živin do Máchova jezera vyčištěním všech splaškových a odpadních vod z  Doks. Na této fázi již vedení města intenzivně pracuje. Návazně se po vypuštění jezera, které je plánováno na letošní podzim, začne připravovat projekt na odbahnění, které bude ovšem nesmírně nákladné. Proto se bude Agentura ochrany přírody a krajiny snažit využít finanční zdroje z evropských fondů. Třetí skupina se týká tzv. doplňkových opatření, jako jsou využití dravých ryb pro tlumení populace ryb kaprovitých, které způsobují přerýváním dna a uvolňování živin, nebo vysazení určitých rostlin, které na sebe mohou navázat živiny a tím konkurují škodlivým druhům sinic. Celý projekt na ozdravění vod Máchova jezera přitom spojuje zájmy ochrany přírody a rekreace v tomto území.

V Praze a Doksech dne 18.8. 2004

Ing. Martin Dušek, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, kontakt 724 166 133

Bc. Zdeněk Krenický, starosta města Doksy, kontakt 725 072 558
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů