Čtvrtek, 28. března 2024

Kde se vykoupeme

Všeobecná představa, že jedině průhledná voda je „ta čistá“ je vůbec nešťastná.
Kde se vykoupeme

Prázdniny sice končí, přesto je ještě čas přemýšlet o tom, kde je lepší se z hygienického hlediska koupat. V řece, v rybníce nebo v bazénu ošetřeném bazénovou chemií? Pokud dáváte přednost řece, měli byste se zajímat, jak jsou čištěny splaškové vody ze sídel podél jejího toku. Rybník totiž, byť totálně zelený, může být z hygienického hlediska vhodnějším řešením. Nejzávažnějším problémem znečistění povrchových vod je znečištění splaškovou vodou z domácností, popřípadě vodou z velkochovů a drůbežáren. Fekální bakterie totiž mohou způsobit široké spektrum infekčních chorob, průjmy ap.  I když je voda v řece na pohled čistá a bez zápachu, může obsahovat značné množství nebezpečných bakterií.

Všeobecná představa, že jedině průhledná voda je „ta čistá“ je vůbec nešťastná. Majitelé zahradních bazénů kvůli ní zbavují vodu vegetačního zákalu různými chemikáliemi. Zahubí tak veškerý vodní plankton, který jim v podstatě vodu čistil a rozkládající se těla těchto organizmů ve vodě začnou zahnívat. Tím se podstatně zhorší kvalita vody, nehledě k tomu, že koupání v chloru a řadě chemikálií vadí nejen pokožce, ale i očím a při vypití může docházet také k slabším otravám. Také do rybníků se dostává fekální znečištění. Mezi řekou a rybníkem je ale rozdíl v tom, co se s tímto znečištěním ve vodě děje. Rybník je díky přítomnosti a obrovskému rozvoji fytoplanktonu plný i drobných živočichů - zooplanktonu. Jeho potravou jsou také bakterie, včetně těch patogenních. V rybníce jsou tedy nebezpečné patogeny v krátké chvíli „sežrány“ a koupajícím se nic nehrozí. V řece k tomuto procesu dochází podstatně pomaleji.

V souvislosti s koupáním v přírodních vodních nádržích se hodně mluví o vodním květu tvořeném sinicemi, z nichž některé mohou způsobovat u citlivých jedinců různé zdravotní potíže Na mnohých rybnících a přehradách se proto kvalita vody sleduje a hygienici na základě výsledků testů rozhodují, zda koupání v daném místě nedoporučit či přímo zakázat.   Ne všechny sinice jsou alergenní, ne všechny produkují nebezpečné toxiny. Při daném stupni poznání je však při výskytu sinic nejjednodušší vyhlásit postiženou nádrž za hygienicky nevhodnou pro koupání. Protože se celá problematika značně medializuje klesá důvěra veřejnosti v přírodní koupání a stoupá dramaticky zájem nejen o zahradní bazény ale i výstavbu veřejných plováren a aquaparků s chemicky upravovanou vodou.

V sousedním Rakousku i Německu začíná být docela běžná a žádaná nová technologie pro koupání spojující v sobě požadavky na koupání v čisté a zdravotně nezávadné vodě. V takzvaném „biotopu“, umělé oligotrofní nádrži, je voda čištěna pomocí rostlin a mikroorganismů ve štěrkovém loži, kde dochází k rozkladu a spotřebovávání živin z veškerých nečistot a odumřelých částí rostlin. Pro rozvoj řas a sinic ve vodě nezůstává dostatek živin. Zhruba polovina vodní plochy je určena ke koupání,  druhá tvoří čistící zónu s mokřadními rostlinami.  Zde navíc nacházejí útočiště četné druhy hmyzu, ale i obojživelníci a ptáci. Umělý rybník tak zvyšuje lokálně biodiverzitu, esteticky oživuje prostředí. Využití biotopu v malém pro koupání, zkrášlení a zpestření prostředí i úpravě mikroklima zahrady se tu a tam objevuje i v České republice. Výstavba koupacího rybníčku je totiž  materiálově mnohem úspornější a tím i levnější než stavba bazénu a úspornější je i provoz, kdy nejsou nutné nákladné filtry, bazénová chemie a energie pro pohon čerpadel.

Na podporu propagace biotopu jako veřejného koupaliště a prezentace této technologie jak zájemcům o zdravé koupání, tak potenciálním realizačním firmám Rosa o.p.s. pořádá v září v Českých Budějovicích konferenci. Bližší informace o konferenci získáte na tel. č. 387432030 a na www.rosa.ecn.cz. Konferenci pořádáme s podporou Nadace Partnerství.

Zuzana Guthová, ROSA o.p.s.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů