Pátek, 29. března 2024

Labe nad zdymadlem čeká prohrábka zaneseného dna

Labe nad zdymadlem čeká prohrábka zaneseného dna
Pardubice - Podél řeky Labe se v okolí Pardubic pracuje na výstavbě protipovodňových hrází. Dalším z preventivních opatření před velkou vodou jsou i chystané prohrábky labského dna nad pardubickým jezem. Těžká mechanizace by se zde měla objevit ještě v průběhu září.
Zvýší se těžká doprava
"Prohrábka zasáhne do rekreační části života, protože bude znepřístupněn břeh Labe, kde naši obyvatelé tráví dny. Tato akce bude končit až příští rok, takže občané se musí smířit s tím, že na rekreaci si budou muset najít prostory trošku dál od Labe," říká Iňa Bernardová z odboru dopravy a životního prostředí Městského obvodu Pardubice I.
"Náš obvod informuje obyvatele obvodu o této akci. Jinak je to v podstatě věc krajského úřadu a odboru životního prostředí magistrátu města Pardubic," dodává. Levý břeh Labe využívali lidé ke slunění a i koupaní. Podle Bernardové jejich obvod ovlivní především provoz nákladních vozů, které budou převážet odtěženou zeminu na několik určených míst. Další přeprava objemného materiálu se uskuteční pomocí lodí.
"Zasáhne nás nejvíce trasa, kudy budou jezdit náklaďáky. Vyúsťuje v Husově ulici vedle parku a povede kolem zahrádkové kolonie na břeh Labe." Vstup majitelů zahradních domků bude nadále přístupný ze strany od pekáren a z parku na soutoku Labe s Chrudimkou.
Na hráze a náspy
V úseku od jezu po soutok s Loučnou, který je dlouhý téměř čtyři kilometry, bude odhadem odtěženo přes 140 tisíc kubických metrů zeminy. Půjde nejen o letité naplaveniny písku a štěrku s různou příměsí jílu, ale i o podložní slíny a rozrušené horniny. Vytěžená zemina bude zčásti použita na výstavbu protipovodňových hrází mezi obcemi Brozany a Ráby. Další využití je předpokládáno při budování tělesa náspu severního silničního obchvatu. Přebytečný materiál pak bude odvážen do areálu chemičky Aliachem a dále využit k rekultivaci skládek Synthesie. Kvůli prohrábce vznikne v okolí řeky několik meziskládek, které si vyžádají dočasné vynětí jejich plochy ze zemědělského půdního fondu.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů