Pátek, 19. dubna 2024

V kraji sílí hlasy: Definitivně zatrhnout kanál Dunaj- Labe

V kraji sílí hlasy: Definitivně zatrhnout kanál Dunaj- Labe
Zlín Definitivní zastavení projektu na umělé propojení Dunaje s Odrou a Labem hodlají prosadit v příštích letech lídři KDU- ČSL, pokud se jim podaří uspět v listopadových krajských volbách. Informoval o tom starosta Vsetína Jiří Čunek, který je druhým mužem lidovecké volební kandidátky.
Letitý projekt umělého kanálu mezi významnými evropskými řekami je podle Čunka nereálný, finančně i ekologicky neúnosný. " Brzdí ekonomický rozvoj měst a vesnic v kraji, výrazně navíc podražuje konstrukce veškerých mostů. Všechny stavby v regionu se totiž stále musejí projektovat a stavět tak, jako by kanál byl v budoucnu uveden do provozu," vypočítal jeho nevýhody Čunek.
Ke stanovisku lidovců se hlásí i Strana Zelených. " Umělý vodní kanál je ekonomicky i ekologicky problematický projekt. Jsme pro jeho zastavení," řekl František Šulgan, druhý muž kandidátky.
Nezávislí naopak radí ústy své vedoucí kandidátky Jany Bubeníkové vodní cestu nezatracovat. " Slyšela jsem hodně pro i proti. Ekologové stavbě vesměs brání, ale z hlediska dostupnosti kraje bych se úvahám o vodní cestě nebránila a rozhodně bych ji v této chvíli nazavrhovala," řekla Bubeníková s poukazem, že Zlínský kraj se stává stále více českou příhraniční periferií.
Nezávislí se domnívají, že by měl být nejprve prodloužen takzvaný Baťův kanál až do Kroměříže. " Ukázalo by se, zda zplavnění řeky Moravy přinese skutečně takové škody na životním prostředí, jak se někteří ekologičtí experti domnívají," podotkla Bubeníková.
Lídr Správného směru Josef Mikeska tvrdí, že každé velké dílo vzbuzuje emoce." Umělý kanál by byl velmi drahou stavbou. Pokud by měl být financován z českého rozpočtu, pak má Zlínský kraj určitě jiné dopravní priority," domnívá se Mikeska. " Pokud by se však výstavba financovala z evropských fondů, nebylo by vůbec špatné mít přístup ke Středozemí. Říční doprava je navíc levná a plánoval ji kdysi už Baťa," upozornil Mikeska.
Projekt umělého kanálu Odra- Dunaj- Labe se neřeší na regionální úrovni, vzkazuje účastníkům polemiky ODS. " Česká republika je ohledně vodního díla vázána mezivládními úmluvami a ty budeme v každém případě ctít," řekl lídr krajské kandidátky ODS Libor Lukáš.
Komunisté nehodlají ohledně vodního díla hrát roli arbitrů. " Kvůli umělému kanálu nebudeme s nikým ve sporu. Podporujeme posílení dopravního spojení Zlínského kraje s centrem republiky," zdůraznil místopředseda krajské rady KSČM Leo Goiš.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů