Sobota, 20. dubna 2024

Na kanalizace v kraji je třeba osm miliard

Na kanalizace v kraji je třeba osm miliard
Olomoucký kraj Osm miliard korun bude v příštích letech stát vybudování kanalizací a zdrojů pitné vody v Olomouckém kraji. Vyplývá to ze studie rozvoje vodovodů a kanalizací ( PRVKÚK), který schválila krajská rada a vzalo na vědomí i zastupitelstvo. Termín hovoří o roce 2010, nejpozději v některých případech v roce 2015. Podle Josefa Veselského z odboru životního prostředí krajského úřadu nemůže studie zůstat jen na papíře: " To by na obce padly velké sankce," řekl Veselský. Jak dodal, české vodní právo se zavázalo splnit normy Evropské unie a již nyní má udělenu výjimku.
Ze studie PRVKÚK je zřejmé, že většinu financí spolkne vybudování čistíren odpadních vod.
V kraji tak přibude na padesát čistíren odpadních vod, jejichž náklady přesáhnou šest miliard. " Obce v nejlepším případě zaplatí jen deset procent nákladů. Ale jen za předpokladu, že dostane osmdesátiprocentní dotaci z evropských strukturálních fondů a deset procent ze Státního fondu životního prostředí," uvedl Veselský.
Mezi obcemi, které jen čekají, jak dopadne jejich žádost o dotaci, je i Náměšť na Hané. R očně hospodaří s 15 miliony korun, přitom vybudování kanalizace a napojení na čističku obec přijde na 69 milionů. K tomu musí ještě přispět na provoz čističky v nedalekých Loučanech. P odle starostky Marty Husičkové ( ODS) je ke stavbě vše nachystáno." Kd ybychom ale nedostali celých osmdesát procent dotace, museli bychom stavbu odložit, nebo kanalizaci budovat jen po částech," řekla Husičková.
Studie PRVKÚK detailně zkoumající zásobování pitnou vodou a rozvoj kanalizace stála kraj více než šest milionů korun. Dva miliony na ni přispělo ministerstvo životního prostředí. U vádí se v ní, že jen 61 procent obyvatel kraje je napojeno na čističky odpadních vod a vodovody zásobují přibližně 86 procent populace.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů