Pátek, 19. dubna 2024

Olešnici ochrání suché poldry

Olešnici ochrání suché poldry
Výstavba suchých poldrů, které by měly Olešnici na Moravě ochránit před opakováním ničivé záplavy, jež postihla město po přívalovém lijáku před dvěma lety, má začít ještě letos. Právu to řekl olešnický starosta Zdeněk Peša (Nestraníci pro Moravu).
Po odstranění škod, které záplava ve městě způsobila, následuje nyní práce na preventivních opatřeních. Podle starosty se podařilo během půldruhého roku zvládnout technickou a projektovou přípravu, vodohospodářské projednání a další náležitosti, byly také vykoupeny pozemky od 42 vlastníků. Město na přípravné práce vynaložilo 300 000 korun, dalších 700 000 poskytl kraj.
Gestorem protipovodňových opatření bude Zemědělská vodohospodářská správa, která bude práce financovat ze státního rozpočtu. Na realizaci díla, které má zadržet v údolí Veselského potoka v případě potřeby až půl miliónu kubíků vody, se bude podílet i Evropská unie. Díky velmi dobrému přístupu vlastníků Olešnice jako jedna z prvních obcí postižených povodněmi a záplavami v roce 2002 získala vodoprávní povolení.
"Vyřešily se všechny připomínky ochrany životního prostředí, zvládli jsme posudky k technickému zajištění. Celkem bude vybudováno pět suchých poldrů, přičemž pouze při budování toho největšího v těsné blízkosti městského lesa dojde k menšímu mýcení stromů. To bude také nejmasívnější zásah do současné krajiny," informoval starosta Zdeněk Peša a dodal, že všechny nové poldry budou i v budoucnu využívány jako zemědělská půda - k pasení dobytka, případně pěstování pícnin. "V údolí budou podle projektu vysazeny i dřeviny, rozhodně tu nebudou nějaké betonové hráze, jak by někdo mohl myslet," vysvětlil starosta.
Chystaná opatření v Olešnici mají případnou povodňovou vlnu podstatně zredukovat, zcela ji však nemohou vyloučit. "V zátopové oblasti by mohlo protékat nějakých 20 až 30 centimetrů vody, ale to je voda, která už neničí a není schopna zabíjet. Lze tedy říci, že vybudováním poldrů dosáhneme významného zabezpečení zhruba 150 domů v několika ulicích našeho města. A samozřejmě také ochrany nejdůležitějšího provozu z hlediska zaměstnanosti lidí - zdejší mlékárny a jejích skladů. Ochráněna bude také městská kanalizace a čistírna odpadních vod," dodal olešnický starosta, podle kterého přijde vybudování čtyř poldrů zhruba na 28 miliónů korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů