Čtvrtek, 25. dubna 2024

Před přívaly deště ochrání vesnici protierozní opatření

Před přívaly deště ochrání vesnici protierozní opatření
Horní Moštěnice Téměř čtyři miliony korun si vyžádala protierozní opatření v polích nad Horní Moštěnicí, která mají do budoucna obec uchránit před návaly dešťové vody a naplavenin z polí. S vybudováním soustavy odvodňovacích svodů a osázením krajiny zelení pomohl obecnímu rozpočtu především Státní fond životního prostředí. Ten na celý projekt věnoval přes tři miliony korun. Přesto zmíněné finanční náklady společně s dobudováním kanalizace v části Moštěnice znamenají pro nevelkou obec na Přerovsku zmrazení všech dalších investic pro letošní rok.
" Projekt protierozní ochrany lokalit Čupiše a Fránice, tedy polí a kopců nad vesnicí, táhnoucích se mezi Přerovem a Beňovem, existuje už od roku 1996. Kvůli nedostatku peněz ho předchozí vedení obce, stejně jako do letoška i my, muselo odkládat," přiblížil plány s budováním soustavy propustí a odkalovacích šachet starosta Horní Moštěnice Zdeněk Vrána ( KDU- ČSL). Voda při velkých deštích vyplavovala půdu a bláto, které se valily na obec až od Švédských šancí." Vodu bylo potřeba odklonit mimo obec, obnovit původní příkopy v polích a zatravnit některé pásy, aby se tok vody hlavně při letních průtržích mračen zpomalil," popsal starosta. Rekultivace přírody probíhala letos od února do září a zahrnovala i novou výsadbu tisíců keřů a stromů, včetně ovocných. Mnohé z nich ale musí během podzimu dodavatelská firma vysadit znovu, protože v létě kvůli enormnímu nedostatku vláhy uschly.
Díky protierozním opatřením v polích a stavbě kanalizace v lokalitě Hliníky nad zámeckou zahradou obec letos vyčerpala už všechny peníze na investiční akce. Poslední kanalizační řad, který zbýval v Moštěnici vybudovat, stál dva a půl milionu korun, stát pomohl šedesátiprocentním dotačním titulem.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů