Pátek, 19. dubna 2024

9. porada vedoucích delegací Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním

9. porada vedoucích delegací Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním
Ve dne 9. – 10. září se uskutečnila 9. porada vedoucích delegaci Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním (dále jen MKOOpZ) za účasti všech smluvních stran. Jedním z hlavních bodů jednání byla příprava a stav prací na Zprávě 2005 k Rámcové směrnici o vodní politice 60/2000/ES (dále jen Zpráva 2005 a Rámcová směrnice). Předsedové jednotlivých pracovních skupin pro koordinaci zavádění Rámcové směrnice informovali o probíhajících pracích souvisejících se Zprávou 2005 pro Evropskou komisi. Vedoucí české delegace informoval o výsledcích přípravy reportingové zprávy 2005 v České republice.
Ve vztahu k Evropské komisi byl projednávám postup prací na pilotním projektu povodí Lužické Nisy. Bylo konstatováno, že v červnu tohoto roku bylo zakončeno testování Monitoring Guidance Documents týkájícíh se monitoringu povrchových vod. Závěrečná zpráva bude předložena na prosincové poradě vodních ředitelů.
Dalším bodem jednání byly informace o činnosti dalších pracovních skupin v rámci MKOOpZ ( PSD - ochrana před povodněmi, PSE - prevence havarijního znečištění, PSF -akční programy), které byly předneseny předsedy jednotlivých pracovních skupin.
Na návrh zástupců smluvních stran byly projednávány možnosti spolupráce MKOOpZ s dvoustrannými komisemi pro spolupráci na hraničních vodách česko-polských a polsko-německých. Z výsledku jednání vyplývá, že se v této fázi nejeví organizovaná spolupráce a koordinace činnosti MKOOpZ s dvoustrannými komisemi jako přínosná. Není však důvod k tomu, aby ve vhodných situacích neprobíhala spolupráce těch členů pracovních orgánů MKOOpZ, kteří jsou současně zapojeni i do činnosti hraničních komisí.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů