Pátek, 19. dubna 2024

Odborníci navrhli, jak vyčistit vodu

Odborníci navrhli, jak vyčistit vodu
Plzeň - Čtyři způsoby, jak se zbavit jedů v podzemních vodách na Slovanech, navrhli odborníci. Město nyní chce, aby sami určili ten nejvhodnější. Pak začne s čištěním. Otázkou však stále zůstává, kdo práce zaplatí.
Podrobnou zprávu o kontaminaci podzemních vod, která zůstala po bývalém státním podniku Prádelny a čistírny města Plzně a zasahuje z areálu podniku až mezi rodinné domky v okolí Koterovské ulice, dostali úředníci v těchto dnech. "Potřebujeme ještě od autora zprávy doporučit, kterou z metod máme použít, potom zahájíme práce," říká Štefan Timko z odboru životního prostředí magistrátu. Podle autora projektu Pavla Eckhardta z výzkumného ústavu vodohospodářského by se zřejmě mělo začít s čištěním podzemních vod přímo v areálu bývalých prádelen. Podrobný projekt a rozpočet prací by měl mít magistrát v listopadu.
Čištění objedná podle zákona město, ale platit by se mělo ze zvláštního fondu krajského úřadu. Krajský úřad se však už nyní takové úhradě brání. "Podle našeho názoru a i dle právního rozboru, který jsme si nechali udělat, nejsme oprávněni tyto práce platit. Celou kontaminaci by měl podle nás zaplatit stát a ministerstvo. Ten se však snaží těchto starých ekologických zátěží zbavit tak, že je převede na kraje," říká vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje Vladimír Dlouhý. Dodává, že až přijde žádost o úhradu z magistrátu, budou ji řešit. "O uvolnění peněz však bude muset každopádně rozhodnout krajské zastupitelstvo," konstatuje Dlouhý.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů